„...Нямахме сили да ратифицираме споразумението за търговия с Канада, ние сме все още в сферата на протекционизма, не се присъединихме към Пакта за миграция на ООН, който е проект на Европейската комисия, както  и към Истанбулската конвенция (ИК), за която работих много“, пише Flagman.bg

Това са основните три пункта, посочени като черни точки в поведението на управляващата партия ГЕРБ дотук и в частност на премиера Бойко Борисов, заради които доскорошната председателка на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова е потърсила подслон в новия проект на Цветан Цветанов. Точно и ясно - тези три точки ги има черно на бяло от интервю на Грозданова преди седмица в сутрешния блок на водеща национална телевизия.

От вчера Грозданова официално застана на първа линия до бившия втори в ГЕРБ и настоящ лидер на новата ПП„Републиканци за България“ Цветан Цветанов.С визия на личен и най-доверен съветник.

Зам.председател стана Павел Вълнев, наш емигрант в САЩ, развиващ проспериращ транспортен бизнес, известен у нас като собственик на закритата телевизия Би Ай Ти, в която допреди две години се изявяваха най-ярките опозиционери сред журналистите.

Накъде ще ни води съветът от това ново трио, представляващо странен хибрид от различни политичеси послания? Въпросът е резонен, най-малкото, защото Цветан Цветанов  позиционира тази партия като център-дясно.

Джема Грозданова заяви открито, че работила много, за да ратифицираме Истанбулската конвенция. Според нея ИК по никакъв начин не се свързва с джендърство, а касае насилието над жени,  обаче пропусна да отбележи, че има решение на Конституционния ни съд, подписано от други пет интелиентни жени – съдии, които категорично не поддържат нейната теза.

Това е само едната страна. От друга - Републиканската партия и американският президент Доналд Тръмп са категорично против Истанбулската конвенция, против глобализацията, против пакта за миграция на ООН и са за строг контрол на миграцията, както и за протекционизма. Дотук, още в зародиша на ПП"Републиканци за България" излиза, че тя не е български еквивалент на американската Републиканска партия. Напротив - идеите се покриват изцяло с тези на американските демократи.

Нека припомним какво се случва у нас през последните години: Скандалната ИК се подкрепя от неправителствените организации и партии,  ясно позиционирани в либералния сектор, застъпници на мултикултурализма, като  „Демократична България“ – политическото обединение, което Цветанов посочи като приемлив партньор.

Джема Грозданова изглежда ще е мостът между „Републиканци за България“ и „Демократична България“.

В интервюто пред bTV тя все пак признава, че другата причина да напусне ГЕРБ била това, че не получила подкрепа от Борисов да оглави представителството на Европейската комисия в София.

Миналата година разговаряла с премиера, информирала го за желанието си да кандидатства за тази позиция, но лидерът на ГЕРБ твърде много се влияел от мнението на хора, които може да са му казали нещо неприятно за нея, като най-накрая призна и за нерешен в нейна полза битов спор за стара постройка в двора й.  Тя и съседите й подали над 30 жалби до Столична община, развитие нямало, докато не се намесил Цветанов, който разрешил проблема.

На въпрос: Дали не се притеснява, чеи в новата партия нещата ще се решават по този начин – ще се търси човек, който да помогне, тя отговори: „Аз съм гарантът, че няма да се случват подобни неща. С мен не се работи по този начин!“

По кой точно начин и накъде ще води Цветанов своите последователи, ще се разбере от конкретните действия на презокеанския му партньор Павел Вълнев, разполагащ с достатъчно стабилен финансов ресурс, но най-вече от съветите на Джема Грозданова.