Язовир “Пчелина” е оценен в лошо екологично състояние и неизвестно химическо състояние от държавен анализ, разбра народния представител от Перник Станислав Владимиров – Станката в отговор на поставен от него в парламента въпрос до министъра на екологията Нено Димов за замърсяването на река “Струма” вследствие на ВЕЦ “Пчелина”.

“Участъкът от река Струма от вливането на река Конярска до вливането в язовир Пчелина е оценено в “умерено екологично състояние”. Язовир “Пчелина” е оценен в лошо екологично състояние и неизвестно химическо състояние. Участието на реката след язовир “Пчелина” също е оценено с неизвестно химическо състояние“, съобщи министър Димов, цитиран от "За Перник".

“Интензивното водовземане от дълбинните слоеве на язовир “Пчелина” води до насищане на повърхностния слой с токсични вещества от стари замърсявания и рязко понижаване на кислорода във водата. След интензивно вземане на вода от ВЕЦ-а се влошава състоянието на река Струма”, гръмна министъра.

Съставени са 4 броя актове и 2 наказателни постановления на фирмата, съдържател на ВЕЦ “Пчелина”-“Пауър Туенти Туенти” ООД, в която акции имат съпругът и братът на бившия зам.-министър на екологията Фатме Илияз от кабинета “Сакскобургготски”.