Между срещите със съгражданите ми в Ловеч до мен достигна информация, която искрено ме развесели. Написал, моля ви се, един "колега" хвалебствен пост колко много бил направил за общините. Ама ако човек го чете безкритично, ще си каже - еййй, голяма работа е този. А постът му всъщност е в стил Андрешко.

Това пише в профила си бившият министър на регионалното развитие и благоустройството от ГЕРБ Николай Нанков. Ето какво още споделя той в социалната мрежа (без редакторска намеса):

И понеже нас ни учеха да четем критично, няма как да не внеса малко разяснения: на първо място колегата има най-малка заслуга за програмата за общинските проекти. Тя е факт благодаренине на инициативата на ГЕРБ, не мога да не спомена и колегите от ДПС.

И въпреки огромните спорове и противоречия с тогавашния финансов министър, който първоначално и дума не даваше да се обели за приемането на подобна мащабна инвестиционна програма; стигайки се дори до там ние да заявим категорично, че няма да подкрепим държавния бюджет, ако в него не фигурират инвестициите за всички общини.

И сега в стил Андрешко да се изкарва спасителят на общините и колко много споразумения бил подписал за колко милиони... Сякаш е бил пак в гражданското, не в министерско кресло..

И като е подписал - какво?!

- Той ли е автор на програмата - не. Като представител на изпълнителната власт той е изпълнявал решение на Народното събрание. Защото същинската програма, с целия й обем на инвестиции и правила за реализацията й, бяха разписани в предложението между двете четения на Закона за държавния бюджет.

И там ясно се вижда, че водещ вносител на текстовете и средствата за Програмата е Бойко Борисов. Не Андрешко…

- Кога започна да подписва колегата? С двумесечно закъснение след “натиск” от страна на ГЕРБ, когато на национално съвещние с кметовете на 5 март алармирахме, че финансовият министър е дал на МРРБ едва една трета /400 млн.лв./ от предвидените в държавния бюджет за 2024 г. средства.

И проектите ще останат само една табличка на хартия, а кметовете явно трябва да ходят “на килимчето” при тогавашния ковчежник.

- При неговото управление колко пари потекоха към общините? Ще ви кажа колко - точно нула! За 4 месеца нито лев по сметките на общините, въпреки големите хвалби в стил Андрешко на колегата-разписвач.

- А откакто не е министър ли? Информацията ни е за над 15 млн. лв., които вече са реално преведени по сметките на общини от неговия наследник и то само в първите няколко дни след като се смени караула. И то без много хвалби.

- Ще стигнат ли Андрешковите 400 млн.лв. до края на годината? Не.

- Ще бъдат ли осигурени липсващите пари? Ако управлява ГЕРБ - да.

Всичко друго е “ала бала” - ако цитираме едни други хора от “Братството на почтените”.

Това е. Когато числата говорят, и Андрешковците трябва да мълчат…