Знаем за всички участъци, които се строят от първи до девети етап. Ако говорим за конкретни работи, които предшестват самото строителство, за тях не са нужни строителни разрешения. Това заяви в сутрешния блок на bTV бившият регионален министър Николай Нанков по повод строителството на АМ "Хемус", за което в последните дни изникнала въпроси дали такова строителство изобщо се осъществява.

"От 4-ти, 5-и и 6-и участък не са извършвани строителни дейности, като между първи и девети участък всичко е платено от бюджета на "Автомагистрали" ЕАД'', обясни Нанков и подчерта, че авансовите плащания са в размер на 35 процента.


Той разясни още, че авансовите плащания са практика, която не се прилага само в строителния сектор, но и навсякъде другаде.

Във всеки инвестиционен проект е така. Защото има предстроителни дейности, логистиката е почти 35-40% от стойността на разходите – това са доставката на материали, трасирането, наема или закупуването на техника, посочи бившият регионален министър и депутат от ГЕРБ.

Николай Нанков категорично отрече обвиненията на служебното правителство, че парите за АМ "Хемус" са потънали.

"Няма подобно нещо, всички тези средства са били изразходвани законосъобразно. В момента служебният кабинет използва внушения и манипулации. Ако в действителност тези пари са изчезнали и потънали, както твърдят, тогава как служебното правителство взе тези близо 500 млн. от АМ "Хемус" и ги вкара от бюджета?'', попита Нанков.

Служебното правителство явно не е компетентно, работи на принципа на революционната целесъобразност, създава внушения в обществото вече четири месеца, вместо да изчегъртват. Заради действията им ще бъдат спрени проекти и ще бъдат замразени пътни ремонтни... всички ще страдаме от тяхната некомпетентност, предупреди на финала бившият регионален министър.