Чух да се говорят лъжи от министър-предкседателя. Понеже аз две седмици слушам само лъжи по мой адрес си нося папка с документи. Това заяви министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов по време на дебатите за вота на недоверие, които се провеждат в парламента. 

Понеже Кирил Петков разказа за разговора си със Слави Трифонов за обществените поръчки, аз ще ви разкажа разговор между мен и него. Във вашия кабинет вие ми казахте: Искаш ли да ти кажа защо искаме да има проверки от НС за плащанията за пътища - не е защото не ти вярваме, но не искам, ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите.

Ето това е истината за вашия прословут контрол и корупция в МРРБ и защо беше този театър в НС, защото ви е страх от служебен кабинет. Мен не ме е страх, нека да ме проверят отгоре до долу, да не би вас да ви е страх?, попита Караджов.

Той попита и защо прекрасната идея за най-ниска цена при обществените поръчки не е въведена във всички министерства, Агенция Митници, НАП. Министърът оповести част от направената от него проверка за пуснати обществени поръчки от различни ведомства и агенции, които се управляват от ПП. Той подчерта, че при повечето от тях цената има дори по-малка тежест от качествената оценка.  

Така например в МВР за обществена поръчка за оборудване, оценката е 50 на 50. „Значи моите служители да не могат да предложат 60 на 40 оценка, но вашите от промяната да може. Малко е като Хитлер и Гьобелс, някой принизява хората“, заяви Караджов.

В МОСВ има пък има поръчка за картиране на местообитания за 800 млн. лева при съотношение на качеството 70 към 30 за цена.  

В образователното министерство за надграждане на електронна система, софтуер от същата марка и го оценявате на 60%, а цената 40%.  

Агенция Митници – има 5 поръчки при, което качество варира 60% за качество при 40% за цена или други 70% на 30%.

НАП – има една невероятна поръчка за предоставяне на услуги за 7 милиона лева при съотношение 50% на 50%. "Как предварително мерите качеството на ксерокопирни услуги, как знаете фирмите как предварително ще ксерокопират? А за пътищата не може да се прецени?", запита още Караджов.  

Министърът в оставка от ИТН заяви, че двойният стандарт е този който е сложил прът в колелото на коалицията.  

„Във вашия кабинет говорихме по тези въпроси и ми казахте: Виж искаш ли да ти кажа защо ние искаме да има проверки от НС за плащанията по тези проекти. Не е защото не ти вярваме, ние не вярваме че ти ще откраднеш пари, но не искам ако падне кабинета, онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите. Ето това е истината за вашия прословут контрол и борба с корупцията в МРРБ.

Ето това е истината за вашия театър за тази комисия. Защо, защото ви е страх от служебен кабинет ли? Мен не ме е страх от никой ревизор, лист по лист да проверява“, заяви Караджов.  

При встъпването на Кирил Петков на трибуната залата започна да крещи „мафия“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ