Днес в МС изслушахме всички служби и експерти, както и представителя на държавата в "Лукойл". Тези хора са много срещу това, парите да отиват в Путин. Те са на мнение за първи път руският петрол да бъде свален на 0%. Той обясни (държавният представител  в"Лукойл"), че между 100 и 50% е лесно, но между 50% и 0% е много опасно. 

Това заяви Кирил Петков в ефира на bTV, коментирайки отказа на депутатите дерогацията за рафинерията в Бургас да падне след 3 дни.  

"Винаги петролът е смесица, смесицата стига до 48%, но той каза - защото нито аз, нито Делян Добрев сме експерти: преди 1 март, ако се направи спиране на 100% на руския петрол, технологично има една голяма въпросителна.

Не се знае, дали тези инсталации ще работят правилно. Трябват експерименти. Ако Лукойл работи с истинско желание това да се случи, първи март може да е датата. Септември е оптималната безопасна дата", обясни Петков. 

"Преди 1 март ако се спре, рисковете за рафинерията, за доставките на дизел и бензин по бензиностанциите, са големи.

Два са проблемите.

Може да няма горива по бензиностанциите. За 3 дни нито може да се договорят договори за петрол, трябва да се купува на момента - цените са много високи. Второ. Рафинерията може да спре. Между липсата на количества и високите цени, всичко това да се сложи на тезгяха, за да се правят политически игрички - не е отговорно въобще", категоричен бе Петков. 

По думите му днес е бил заложен на ПП и ДБ един политически капан.

"Това, което се случи днес, е, че те видяха един политически капан, който искаха да заложат на правителството. От една страна да се заложи нереалистичен срок, който ние да отхвърлим и да се каже коалицията на Путин.

От друга страна, ако случайно ние се навием и гласуваме с тях, цените да скочат толкова много, че след седмица да има протести. Въпреки, че е тяхно предложение, аз ако съм гласоподавател ще кажа, че премиер е Денков и защо се е съгласил. 

Ние го заложихме на 15 март, защото това е оптимално малкия срок, даден от експертите", обясни съпредседателят на ПП. 

Дерогацията и данъците

"Това, което министъра на финансите изрази днес в МС, е, че Лукойл най-накрая си плащат целия размер на данъците, това са 100 милиона на месец. Тоест, финансовият министър очаква 400 милиона до края на годината. Махайки дерогацията, правейки шок на системата, купувайки на високата спот цена, те няма да имат тази печалба, от която да плащат данъците, за които говорим.

Какъв е рискът?

Ние може да изгубим 400 милиона до края на годината и между 50 и 100 милиона до март. Реално, ако няма печалба, няма как да се плащат данъци. 

100 милиона на месец са по две болници на месец. Имаме толкова много места за тези приходи. Вкарваме риск в системата, така че да скочат цените по бензиностанциите, вкарваме риск, дали въобще рафинерията ще работи и дали ще има доставка на неруски петрол.

И всичко това го слагаме на масата, за да имаме политически игрички. Това е защото те изгубиха София и Варна и се чудят откъде да избият политическа нестабилност", каза Петков. 

Пеевски говори за коалицията "Путин", вота на недоверие и вечерта на знаците

"Повярвайте ни! ПП няма да вкара държавата нито в риск, нито ще качим цената на бензина и дизела за хората Ако това е цената, ние сме готови да я поемем. Вярваме, че това, което сме предложили днес, е вярното нещо. Нека прочетат този знак. Не ни е страх от риска правителството да падне, защото сме обещали, че ще защитаваме интересите на българските граждани", заяви категорично Петков.

"Второто нещо, което се опитаха да смесят. Имало риск, че част от руския петрол да се изнася другаде. Ние сме абсолютно съгласни, че ако някой е направил измама на европейските регулации и някой в Лукойл е правил шашми с износа, ние също ще бъдем категорични в наказанието.

Днес казаха от митниците, че всеки един кораб, изпратен до Украйна, чакаме от Украйна да видим дали всеки един кораб е пристигнал там. Ако видим разминаване, ще сложим много сериозни санкции и ще има много сериозни наказателни мерки.

Но да рискуваме цената на дизела и бензина и наличностите в бензиностанциите, ние по никакъв начин няма да рискуваме. Ако искат да гласуват утре правителството да пада, но ние няма да вкараме България в енергийна криза", каза още той. 

Какво сте се разправяли с ДПС и ГЕРБ

"ДПС и ГЕРБ. Става една голяма консолидация, те работят като една партия. Те са една партия. Те са ГЕРБ-ДПС. Разделянето на ГЕРБ и ДПС в голяма част от политиките е въпрос на различни имена. Днеска даже видяхме, че вносителят на законопроекта Делян Добрев не бе в зала, защитата бе от ДПС", каза Петков. 

"Другото, което се видя, че по време на вота, докато неокалиционните партньори излязоха от залата, опозицията бе в залата, но не се регистрира. Днес почувствах, че ПП носи единствена отговорност за управлението на държава", посочи Петков. 

Борисов и подкрепата за Терзиев 

"За мен е въпрос на коректност да не се цитират какво сме си говорили с Борисов. Лично не уважавам, когато едни политици през медиите си разказват някакви разговори. Ще ви помоля само да попитате Борисов Петков ли ви е звъннал, или Борисов е звъннал на Петков.

Борисов хвърли бомба: Петков ми постави ултиматум, ако не стане това - кабинетът пада!

Това, което наистина казах, че за мен е наистина доста опасно да имаме Ваня Григорова за кмет на София. За мен част от партиите зад нея за мен бяха страшни. Не съм му набрал телефона, той набра моя", каза Петков.

Бюджета на Асен Василев и таксата върху преноса на газ 

"Политически маневри и политически циркове, в тях са наистина по-добри от нас, но когато става дума за икономика, няма по-добър от Асен Василев.

Когато цяла Европа е на ръба на рецесия, да се затягат коланите , да се намаляват социалните плащания е огромна грешка. Ние трябва да сме с 35 дефицит, за да влезем в еврозоната, но заедно с това вярваме, че социалната политика трябва да остане. Пенсиите трябва да се вдигат", обясни Петков. 

"Василев прави безпрецедентни инвестиции в България по различните звена - инфраструктура, общини. Ние се опитваме да влезем в еврозоната. Ние ще постигнем 3% дефицит, заедно с това ще имаме 12 милиарда инвестиции и ще запазим социалната политика.

Всичко останало би било фундаментално грешна посока, защото, когато затягаш колата и целия ти пазар влиза в рецесия риска от рецесия става огромен за България. Може да се преговаря за оптимизация на разходите, приоритетните проекти. Но да затегнем колана също ще бъде линия, която ние няма да преминем", каза Петков

Ще оцелее ли правителството? 

Зависи от тях, ние ще бъде в зала, подчерта Петков. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук