"Нека да обсъдим реално, каква е българската стратегия за отбрана и какво целим да постигнем с нея. Българската отбранителна стратегия е модернизираме българската армия с технология от 21 век.

Борисов хвърли бомба: Петков ми постави ултиматум, ако не стане това - кабинетът пада!

Отбраната от стари руски машини, може да предизвика носталгия в някои от вас, но реално днешната им реализация и способност е с пъти по лоша от технологиите, които българското правителство придобива.

 Например радарите на F-16 могат да проследяват 20 цели и да засичат цели на 300 километра. МиГ-29 може да проследява нормално само 10 цели и да засича цели на 250 километра". 

Инфарктни часове: Пада ли кабинетът "Денков"? БЛИЦ TV

Това каза от трибуната на парламента Кирил Петков. 

Той отбеляза, че това е важно, защото пилотът ще може да засече целите 40 секунди по-рано. 

"В нашата риторика се говори, колко скъпа е модернизацията, но реално, колко точно струва здравето на българските мъже и жени в униформи, колко точно струва предотвратяването на хиляди жертви. Как ще се чувства всеки, който не подкрепи стратегията на сегашната модернизация, всеки един от вас ще бъде реално отговорен, ако тези трагедии се случат", каза Петков. 
 
Съпредседателят на ПП заяви, че вярва, че въздушната и сухопътната отбрана трябва да се модернизира едновременно. 

"Това е начинът да гарантираме мира в България и всички граждани да бъдат спокойни. Аз подкрепям стратегията на министър Тагарев. Вярвам, че популистко говорене, тънките сметки, спестяването на средствата са не само в ущърб на българската армия, а в ущърб на сигурността на българските граждани", каза Петков. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук