Напрежението в избирателните секции в Турция се покачва, сигнализираха наблюдатели, които следят за процеса в Югоизточната ни съседка, цитирани от "Флагман".

Там са над 120 доброволци.

Припомняме, че в Турция бяха разкрити 35 секции. Предварително бе декларирано, че в тях ще гласуват малко над 20 хил.души, но според наблюдатели това е крайно занижена бройка, защото основната част от избирателите идват в самия ден, попълват декларации и гласуват. Очакванията са до края на деня да гласуват между 60 и 70 хил.хил.човека.

„Опитваме се да спрем манипулациите, но тук е страшно. Идват хора с предварително подготвени декларации.

Когато ги накараме да ги попълнят сами – те не могат, защото не разбират какво пише в тях. Почти не знаят български, водят ги с автобуси, а с тях има хора, които са крайно агресивни.

Налитат на бой и ни плашат, че „няма да се върнем в България“, разказа Йордан Иванов, един от доброволците.

Той е част от групата, която е с бургаския общински съветник Константин Бачийски.

„Опитваме се да се справим, но е много трудно. Ако на едно място им окажем съпротива – те се качват на автобуса и отиват в друга секция“, допълни друг доброволец от Турция. 

В същото време ЦИК се произнесе, че няма проблем декларациите за гласуващите зад граница да са попълнени на друго място, а не в избирателната секция, както искаха нашите наблюдатели. 

Зад кадър коментира Йордан Иванов: