Премиерът на България акад. Николай Денков отговаря във Фейсбук на въпроси. Той бе запитан за увеличението на заплатите през следващата година.

„Няма пряка връзка между увеличението на заплати и ограничаването на дефицита на бюджета. За 2024 година допълнителните средства, които се отпускат за повишаване на заплатите, са 2 милиарда лева повече“, каза Денков.

Нормално ли е пенсионерите да нямат коледни надбавки при толкова ниски пенсии?, запитан бе той.

„Използваме всички възможности размерът на пенсиите да бъде достатъчно увеличени. Пенсионерите взимат коледна надбавка всеки месец, което е по-добре от еднократни 50 лева“, заяви министър председателят.

Относно еврозоната, той изрази мнение, че можем да се надавяме да бъдем приети и със сегашната инфлация.

„Хърватия беше приета в еврозоната без да изпълнява всички критерии. Тези оценки ще се правят през апри и май и тогава не е ясно каква ще е инфлацията у нас. Действаме по план“, обоснова се Денков.

Денков бе попитан, дали ще подаде своята оставка, ако не ни приемат в Шенген.

„Това, което прави вътрешно в държавата се оценява високо в Европа. Остава да завършим промените в правосъдната система. Вярвам, че през декември ще има положителна развръзка с членството ни в Шенген“, отговори премиерът и подмина тънкия момент с питането за оставка.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук