Пловдивчани не са сред хората, които гласуваха против Цецка Цачева в неделя, а после се разсърдиха на премиера Борисов за оставката. Хората индиректно подкрепят решението на лидера на ГЕРБ и одобряват развитието на ситуацията и предстоящите предсрочни избори. Кризата във властта трябва да бъде решена именно с извънреден вот. Такива са резултатите от допитване, проведено от marica.bg.
Тези резултати влизат в противоречие със социологическото проучване на „Галъп” за Нова телевизия, според което по-голяма част от българите не искат предсрочни парламентарни избори. Според цитираното изследване 46.8% от гражданите са против подобен ход, докато 36% са "за". Колебаещите се са 16.5%. 

Пловдивчани, изглежда, са по-радикално настроени към процесите в държавата, след като цели 57,02% от тях настояват за извънредни избори. На въпроса ни „Кой да управлява България след президентския вот” 36,23% посочват опция „Служебен кабинет, назначен от Румен Радев и извънредни избори”, а 20,97 на сто - „Служебен кабинет, назначен от Росен Плевнелиев и извънредни избори”. Формално няма как Радев да излъчи служебен кабинет преди официалното си встъпване в длъжност, но варианти това да се случи негласно винаги има и е факт, че той получава по-голямо доверие за съставяне на кабинета от Плевнелиев. 

По-предпазливи в препоръките си са близо 43% от гласувалите в анкетата, според които предсрочните избори не са удачен вариант за страната на прага на зимния сезон и биха довели до сътресения в икономиката . 13,77% от тях са на мнение, че най-добрият ход е бил Борисов да управлява след вот на доверие в парламента. Тази опция обаче отпадна в сряда, когато Народното събрание прие оставката на премиера само с два гласа „въздържал се” и нито един против. 

Възможността „Ново правителство на ГЕРБ в рамките на този парламент”, избрана от 10,59 на сто от читателите ни, понастоящем също не е реална, след като Бойко Борисов категорично обяви, че няма да прави нов кабинет. Правителство, съставено от Патриотичния фронт с подкрепата на ГЕРБ, искат 6,14 на сто от пловдивчани, гласували в анкетата ни. 8,26 на сто отиват доста по-далеч и считат, че държавата трябва да се управлява от правителство с широка коалиция между ГЕРБ, БСП и ПФ. На този етап това просто няма как да се случи - топлите отношения между Бойко Борисов и Корнелия Нинова са добре известни, но в дните след вота премиерът в оставка скача и на Патриотите, които също не му остават длъжни. Кабинет на БСП с участие на ДПС, АБВ и партньори пък искат едва 4,03 от гласувалите в анкетата на „Марица”. Всъщност тези варианти може би са възможни, но след предсрочните избори.