Само два дни, след като в. "Монитор" публикува снимки, на които се вижда, че шефът на Съюза на съдиите - Атанас Атанасов, съдийката Велислава Иванова, бившият правосъден министър Христо Иванов и служителят на Европейската комисия Юри Тавание нищят "съдебната реформа" на маса, Атанас Атанасов даде програмно интервю за в. "Дневник", информира Канал3.

В медията на Иво Прокопиев скандалният шеф на организацията, която е дотирана основно от "Америка за България", дава насоки на Висшия съдебен съвет, кой трябва да стане началник на Районния съд. 

Вместо да се скрие след комрометиращите кадри, които показаха истинското задкулисие в съдебната власт, Атанасов дори отправя заплахи към ВСС.

От интервюто става ясно и за кого лобират новите "бели покривки" в съдебната власт.  А именно съдия Албена Ботева, досегашен заместник на подалия оставка и след това освободен от поста Методи Лалов. По време на общото събрание на съдиите, председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов също открито агитираше за Ботева.

Отказът на ВСС да я назначи на поста обаче моментално активира кръга на "белите покривки". 

"Непосредственият ефект от решенията на мнозинството в Съдийската колегия на ВСС, както казах, е да се демонстрира сила и да се отправи предупреждение към професионалната общност, че активността не се толерира. Очевидно обаче и същото това мнозинство не желае управлението на СРС, а и на останалите съдилища да се осъществява от независими и подкрепени от своите колеги председатели", казва Атанасов в защита на подалия оставка шеф на СРС Методи Лалов.

Шефът на Съюза на съдиите твърди още, че ВСС трябва да избере на всяка цена на поста заместничката на Лалов - Албена Ботева. Интервюто взима ресорният журналист в прокопиевата медия Лора Филева, дъщеря на бившия вицепремиер Румяна Бъчварова.

Пиенето на кафе с еврочиновника Юри Тавание явно е имало ефект, защото Атанасов продължава и с апокалиптичните прогнози, какъв ще бъде отзвукът в Европа.

Според него ако не бъде избрана фаворитката на "белите покривки": "могат да се дадат основания за негативен следващ доклад на ЕК и продължаване на механизма за наблюдение не е най-важното. Основните негативни последици ще са за нашето общество, което ще продължи да не вярва, че съдебната система осигурява правилно и справедливо прилагане на закона, еднакво спрямо всички".