Епидемията от COVID-19 не отслабва способностите на НАТО да извършва операции. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на първата в историята на организацията виртуална пресконференция.

Столтенберг даде отчет за дейността на НАТО за миналата година в телевизионно студио, а журналистите имаха възможност да задават въпроси от домовете си. Мярката бе предприета като част от усилията срещу разпространението на заразата, предава БТА.

Народите ни са поставени на изпитание, заяви Столтенберг. Устойчивостта ни е напрегната докрай. Много съюзници бяха принудени да приемат нечувани решения, добави той.

Столтенберг съобщи, че Алиансът взима всички възможни мерки за защитата на своите служители, за да остане в състояние да работи. Способността ни за извършване на операции не е засегната, силите остават в готовност, уточни той. Генералният секретар съобщи, че някои служители на пакта са били заразени и някои от тях са били поставени под карантина. Той добави, че някои от насрочените учения са претърпели промени или са били отменени заради епидемията.