Китайската страна категорично се противопоставя на навлизането "на НАТО на изток в Азиатско-тихоокеанския регион" и предупреждава, че всяко действие, което застрашава правата на Пекин, ще получи решителен отговор. Това се казва в изявление на мисията на страната към Европейския съюз, цитирано от Ройтерс.

В изявлението, публикувано късно тази нощ, се казва, че Китай отхвърля свързаното с него съдържание в съвместното комюнике на НАТО от срещата на върха във Вилнюс, Литва, и твърдо ще защитава своя суверенитет, сигурност и интереси за развитие.

"Всяко действие, което застрашава законните права и интереси на Китай, ще бъде посрещнато с решителен отговор", подчертава представителството на Пекин.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред репортери по време на срещата на върха вчера, че Китай все повече предизвиква международния ред, основан на правила, и че партньорите от Алианса трябва да продължат да водят диалог с азиатския гигант.

В двудневната среща на върха участват лидери от Азиатско-тихоокеанския регион, включително от Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

Китай заяви, че в комюникето от срещата НАТО пренебрегва основни факти, изопачава произволно позицията и политиката на Пекин и умишлено очерня Китай.

Освен това според Китай многократните декларации на НАТО, че е "ядрен съюз", само допълнително ще изострят напрежението в Азиатско-тихоокеанския регион, което според китайската дипломация е повод за дълбока загриженост.

Японският премиер Фумио Кишида, който за втори път се присъедини към лидерите на НАТО, имаше за цел да напомни на военния алианс да обърне внимание на рисковете в Източна Азия, а южнокорейският президент Юн Сук-йол се стреми към задълбочаване на международното сътрудничество в областта на сигурността на фона на нарастващата заплаха от страна на Пхенян и напрежението, свързан с Китай, припомня Ройтерс.

Очаква се лидерите на НАТО да обсъждат днес във Вилнюс Русия, Китай и бързо променящата се обстановка в областта на сигурността, отбелязва ДПА.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук