Пленумът на БСП одобри законопроекта за борба с корупцията в неокончателен вариант. Предстои след поправки и допълнения да бъде внесен в Народното събрание. Кога предстои това да стане, не се знае.
За закона гласуваха 85 социалисти, а нито един не се обяви против. По време на дискусията обаче на заседанието на Националния съвет някои от червените заели страната на ГЕРБ, съобщава Канал 3.

Така, например, юристът Чавдар Георгиев, който беше дясната ръка на бившия соцлидер Михаил Миков, се е обявил срещу намерението на БСП шефът на антикорупционния орган да се посочва от президента. В изказването си в киносалона на "Позитано" 20 Георгиев настоял, че е логично председателят на антикорупционното звено да се избира от парламента. В тази посока критично се е изказал и друг вътрешен опозиционер - членът на вътрешната комисия Красимир Янков, който заложил на колективното начало.

Янков разкритикувал още, че има достатъчно бележки по проекта, но социалистите са поставени пред свършен факт - да го гласуват днес. Членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров опонирал, че членовете на Националния съвет са имали цял месец, за да се запознаят със законопроекта.

В крайна сметка документът не бе приет в окончателен вариант, защото ще се коригира. В него социалистите пропуснали да посочат изрично, че не се работи по анонимни сигнали, което ще бъде подчертано, защото това е тяхна принципна позиция отдавна. Това ще бъде и една от корекциите, които ще бъдат дописани.