Лидерите на страните-членки на Европейския съюз се срещат в четвъртък в Румъния, за да определят пътя на блока след историческото разочарование – Брекзит и за да сондират почвата около назначаването на ново ръководство на Европейската комисия по-късно тази година, пише „Ройтерс“, цитирана от „Фокус“.
 
27-те национални лидери – всички без британския – ще се срещнат на Деня на Европа в град Сибиу, който има германски и унгарски корени, 15 години, след като разширяването на Изток на Съюза окончателно дръпна „Желязната завеса“, която разделяше Европа след Втората световна война.
 
Срещата е богата на символизъм, но бедна на съдържание, което е отражение на това, че ЕС е погълнат от проблеми и разделения, които могат да излязат на преден план преди изборите за Европейски парламент на 23-26 май.
 
Вътрешно разделена по въпроси, вариращи от миграция до демократичните стандарти и по-нататъшна интеграция, борбата с Брекзит и по-широката популистка вълна, както и множество външни предизвикателства, блокът изостава също по ключовите предизвикателства от климата до кибернетичната сигурност.
 
„Усещането за несигурност може да бъде преодоляно само ако ЕС действа единно и европейското ръководство изпрати ясно послание, че е ангажирано да продължи европейската интеграция“, заяви румънският президент Клаус Йоханис преди срещата на върха.
 
Задълбочаването на сътрудничеството в еврозоната, развитието на способностите за изкуствен интелект и насърчаването на прехода към по екологосъобразни политики са сред повече от дузина точки от „стратегическия дневен ред“, които лидерите ще обсъдят за 2019-2024 г., въпреки че няма да бъдат взети никакви решения.
 
Вероятно, по-интересни ще бъдат неформалните разговори за назначаването на нови имена на най-важните позиции начело на Европейския съвет, който обединява националните лидери на страните-членки, изпълнителната Европейска комисия, Европейския парламент, Европейската централна банка и съвместна дипломатическа служба.
 
Всичките пет длъжности трябва ще бъдат заети по-късно тази година, а сегашният Европейски парламент вече определи своите водещи кандидати за началник на Комисията, включително консервативния германец Манфред Вебер и социалдемократа от Нидерландия Франс Тимерманс.
 
Националните лидери обаче искат да контролират процеса и не обещават автоматично одобрение. Партийната политика, географското представителство, политическите приоритети, както и личните профили на кандидатите, играят важна роля в избора, който отне три срещи на върха и три летни месеца на пазарлъци предишния път.
 
Унгарският евроскептичен премиер Виктор Орбан заяви в понеделник, че няма да подкрепи Вебер. Макар да е желателно за гладкото бъдещо сътрудничество, не се изисква официално единодушие, а Орбан - както и бившият британски премиер Дейвид Камерън - се противопоставиха на номинирането на сегашния председател на Комисията Жан-Клод Юнкер през 2014 г.
 
Сред другите кандидати за позицията са преговарящият за Брекзит от страна на Съюза Мишел Барние от Франция или Маргарет Вестагер, сегашният член на ЕК от Дания, която наложи тежки глоби на глобалните технологични гиганти „Гугъл“ и „Епъл“.
 
Мнозина в ЕС очакват друга среща на 28 май, два дни след гласуването за Европейския парламент, да позволи на националните лидери да обсъдят резултатите и да се споразумеят за следващите стъпки, както направиха преди пет години след последните избори.

Българският премиер Бойко Борисов също ще участва във форума.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!