Създават мрежа от буферни паркинг във вътрешността на страната. Това заяви в Русе заместник-министърът на транспорта Димитър Недялков.

Вече са набелязани конкретни точки, като планът предвижда тези паркинги да бъдат част от европейската мрежа за транспортна свързаност.

Създадена е работна група между експерти от министерството на транспорта и агенцията за безопасност на движението по пътищата. Има вече направени разработки за изграждането на буферни паркинги с конкретни точки. Те ще бъдат със система за комуникация с граничните пунктове.

Паркингите ще трябва и да отговарят на европейските изисквания, за да получат сертификати, поясни още по време на посещение на русенския Дунав мост зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков.

"Работи се за основаването на такава мрежа от паркинги, би трябвало да се прецизира единствено собствеността, ръководството. Иначе има европейски наставления в посока това на какви условия би трябвало да дават отговор, с цел да получат съответните документи, има равнища на тези паркинги.

Има съществени разработки в тази посока, въпрос е на организация и на предпочитание от наша страна да го свършим и се надявам в най-скоро време да можем да излезем с някакво предложение.

В този развой би трябвало да бъдат включени и транспортните компании, това не е решение еднолично на страната. При изискване, че има огромно търсене в избрани точки, такава ще бъде логиката за избиране на местата за създаване на такива паркинги", обясни министърът.

Все още, обаче, няма яснота на колко места ще бъдат изградени подобни съоръжения. Предвижда се първата среща на работната група за буферните паркинги да се проведе през следващата седмица.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук