Служебният министър на външните работи Светлан Стоев представи екипа си в сградата на външното ведомство, както и външнополитическите приоритети на България за следващите два месеца.

,,От 1985 г. съм служител на МВнР. Познавам 90% от колегите, които работят в него. В МВнР не стоят партийни, а национални интереси. През следващите два месеца ще бъда подпомаган от двама заместник-министри.

Първият е Румен Александров. Той ще ме подпомага за приоритетите, които имаме по договорните отношения и преговорната рамка с РС Македония. Той вече е бил зам.-министър през 2014-16 г.

Бил е генерален директор по европейските въпроси в МВнР. Достатъчно ерудиран дипломат с необходимите контакти.

Вторият ми зам.-министър е Зарица Димкова, която има опит в различни европейски институции, като е била политически съветник в Европейския парламент'', заяви министър Стоев.

Той уточни, че за изборите е създадена работна група, която ще бъде оглавявана от Калин Анастасов.

,,Имаме готовност да работим с българските общности зад граница'', увери външният министър.

По време на пресконференцията стана ясно още, че Яна Дочева, че бъде началник на кабинета.

Познавам я от 2004 г. Тя ще е началник на кабинета. Това е изцяло експертен екип с висок професионален опит. Била е директор по време на Българското председателство на ЕС, като тогава отговаряше за срещите и логистиката.

Самата тя дойде от Националното сдружение на общините в България, така че не ми беше много лесно да я привлека обратно в МвнР, отбеляза по адрес на Дочева външният министър.

По отношение на външнополитическите приоритети Светлан Стоев посочи, че това е възстановяването на доверието и диалога с РС Македония, както и поддържането на добри партньорски отношения в рамките на НАТО.

,,Ние сме отворени за диалог. Необходимо е да има последователност, конструктивно отношение, а целта е постигане на устойчиви и необратими резултати'', заяви Стоев относно РС Македония.

По темата с организацията на изборите в чужбина бе съобщено, че 128 държави са били помолени да дадат разрешение за провеждане на парламентарни избори на тяхна територия, от които вече 17 са го направили.

Очаква се в 300 секции, които са зад граница, да се гласува машинно, или това са около 24 държави.

Нямаме притеснения по отношение на мерките и ограниченията. Ще спазим протоколите, които са представени от съответните държави по отношение на противоепидемичните мерки, стана ясно още на брифинга.

За провеждането на вота в чужбина са преднидени 6,7 млн. лева с постановление на Министерски съвет.