НДСВ е сериозно обезпокоено от закъснението на изборното законодателство, каза заместник-председателят на партията Марина Дикова в „Неделя 150” днес. Веднага ще разгледаме ситуацията в с. Брест, Плевенско, с купуването на гласове. Ако всичко или голяма част от изнесеното в медиите е вярно, то представлява сериозна заплаха за изборите през лятото и тези процеси още повече изискват от нас да направим бързо изборния закон и да предвидим мерките срещу купуването на гласове, каза още Марина Дикова.
Не приемаме, че предложението за 58 мажоритарни кандидати за следващия парламент ще въведе мажоритарния вот, защото тези кандидати пак са чисто партийни и така се отварят много лесни възможности за купуване на мажоритарни мандати. Склонни сме да преговаряме само за преференциални партийни листи за евроизборите с праг между 7 и 10% за пренареждане вътре в листата – това е единствено възможно за оставащото време за промени в изборното законодателство, каза още Марина Дикова. На въпрос за евентуални разговори между ДПС и НДСВ, Дикова заяви, че няма нищо по-нормално от разговорите между партиите от управляващата коалиция и от либералното семейство, защото изграждането на мостове е важно в политическото пространство, но НДСВ в момента изпълнява своята стратегия за самостоятелно явяване на изборите през лятото.
Купуването на гласове според НДСВ е най-критичната точка за изборното законодателство, коментира и д-р Антония Първанова, член на Политическия съвет на партията пред re:tv в политическия обзор на седмицата днес. Тя припомни, че от две години НДСВ води кампания срещу купуването на гласове, като предлагаше задължителното гласуване. През това време, каза Първанова, общественото мнение се преобърна и от 27% сега около 60% от гражданите смятат, че задължителното гласуване може да противодейства на търговията с гласове. За съжаление в този парламент не успяхме да развием тази идея, поясни тя. Затова НДСВ ще настоява сега в изборното законодателство да се приеме гласуване на гише вместо в тъмна стаичка, да не се допускат мобилни телефони в гишето, да се отнемат всички гласове за партия в секция, ако се докаже, че партията е купувала гласове – да се санкционира партията-търговец с най-малко 200 хил. лева, да се попълват списъците на място с личните данни на гласуващия, за да няма мъртви души в избирателните списъци и др.
НДСВ подписа Обществения договор за честни избори с неправителствените организации и подкрепи безрезервно предложението за регионални преброителни центрове. Още от февруари НДСВ спазва договореността и на всички свои рекламни материали призовава срещу купуването на гласове. В момента НДСВ води кампания срещу купуването на гласове в интернет със специален банер и сайт за сигнали от гражданите за купуване на гласове. /БЛИЦ