Продължавам да бъда оптимист, че ще има правителство. Не казвам дали то ще бъде за добро или зло, но правителство ще има. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

БЛИЦ припомня, че президентството излезе с позиция по въпроса с указа за гласуването на кабинета в Народното събрание. От институцията на държавния глава напомниха, че президентът е изпълнил стриктно наредбите в Конституцията.

След като вчера от ПП-ДБ поискаха президентът да оттегли указа, с който се предлага на НС да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група, няколко часа по-късно от президентството се позоваха на Конституцията.

Така в съобщението до медиите от институцията заявиха, че: „Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател”.

Така сега отговорността е в НС - ако кабинетът не получи подкрепа, трябва да бъде връчен и вторият мандат.

„Не искам да давам съвети. Но е добре, когато си народен представител и парламентарист  - да познаваш добре Конституцията и законите. Ние спазихме текстовете и духа на българската конституция. Президентът подписа и изпрати указа в НС така, както повелява основния закон на държавата”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

На въпрос вярва ли, че има шанс за съставяне на кабинет в рамките на това НС, тя подчерта: ”Продължавам да бъда оптимист, че ще има правителство. Не казвам дали то ще бъде за добро или зло, но правителство ще има”, категорична е Йотова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук