Депутатите от бюджетната комисия към парламента прегласуваха предложенията на депутати да не бъдат увеличавани данъчните оценки на имотите, пише "Труд". 

На заседание на комисията в петък тези предложения бяха приети, но оставаше да бъде гласуван финален вариант на текстовете. Но на заседание на комисията в понеделник предложенията бяха прегласувани и не бяха приети.

Ако в пленарната зала на парламента гласуването се повтори, данъчните оценки на имотите, а съответно и на данък сгради, ще нараснат с до 65%.

Депутатите от бюджетната комисия не можаха да решат и какви да бъдат минималните осигурителни прагове за земеделските производители и самоосигуряващите се граждани при гласуване на второ четене на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г.

Не бяха приети нито предложението на Министерство на финансите прагът да бъде увеличен на 933 лв., нито на депутати от ДПС и ГЕРБ-СДС за фермерите прагът да остане 780 лв. Затова гласуването на минималния осигурителен доход за фермерите и за самоосигуряващите се ще бъде направено допълнително.

Бюджетната комисия подкрепи предложението на Министерство на финансите максималният осигурителен доход да стане 3750 лв.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук