"Демаршът, който Руската федерация прави през посланика си Елеонора Митрофанова, е безпрецедентен по арогантността си. Това е един ултиматум към една демократична и независима държава.

Нито една уважаваща себе си държава не може да приеме такъв ултиматум, който дори беше с посочен час. Ако Руската федерация приема, че добрите отношения се базират на това да получаваме нареждания по този начин, има риск да се скъсат дипломатически отношения между София и Москва.

Самият факт, че посланик Митрофанова си позволява да постави ултиматум на българското правителство, е чиста проба намеса във вътрешните работи на България. Да искаш смяна на министър-председателя, коя държава си е позволявала подобно нещо!".

Това заяви пред БНР Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи и бивш посланик на България в Турция.

Нейнски подчерта, че обстоятелствата, довели до изгонването на 70-те руски дипломати и служители, са били известни на всички високопоставени български политици. 

"Проява на лош политически вкус е да се твърди от партии и институции, че те не били запознати. На Съвета по сигурността към Министерския съвет са присъствали представители и на президента Румен Радев. При положение, че той е бил информиран и е имал интерес да се запознае с доклада на ДАНС, убедена съм, че той познава този доклад на ДАНС.

Колкото до това дали са информирани за вземането на конкретното решение - това решение е изцяло в прерогативите на изпълнителната власт. Министър-председателят е изцяло в правото си да вземе това решение. Надяваме се той да го е взел на базата на сериозни данни", добави тя.

Надежда Нейнски обясни, че не е задължително да бъдеш дипломат, за да извършваш действия като част от състава на дипломатическата мисия, които влизат в разрез с приетите закони и интересите на страната.

"Вярвам на българските служби и след като те са изнесли такава информация до премиера и до всички институции, които имат право да се запознаят с нея. По Виенската конвенция, държавата, обявяваща дипломати за изгонване, не е длъжна да ги извести за причините", допълни тя.

Според бившия министър на външните работи всички български партии трябва да заемат позиция в подкрепа за действията на Кирил Петков по темата за руските дипломати.

"Става дума за българските национални интереси, за българската национална сигурност. Няма как българска партия да заеме страната на чужда държава в спор, засягащ националната сигурност на България. Виждаме две партии от управляващата коалиция (БСП и ИТН), които поставят условие и заемат страната на атакуващата ни в момента Руска федерация.

Това е необяснимо поведение и поставя под въпрос възможностите за създаването на стабилно мнозинство в рамките на това Народно събрание", каза бившият дипломат номер едно.


"Българо-руските отношения имат шанс да се развиват в приятелска посока само ако има взаимно уважение и зачитане на интересите. Ако те са базирани на този тип поведение, който посланикът на Руската федерация ни демонстрира - на нареждания и ултиматуми - като генерал-губернатор, няма как да има добри отношения, защото това означава ние да не уважаваме самите нас.

Няма как да уважават България, ако България сама себе си не уважава и се огъне и коленичи пред един такъв ултиматум, който е неприемлив в 21 век", заяви Нейнски.