Ако следим изявленията на талибаните - уж не са същите като преди години. Тепърва ще видим дали ще стоят зад думите си. Все пак виждаме какво се случва там. Афганистан се разпада като къща от карти.

Това коментира в ефира на бТВ бившият външен министър Надежда Нейски.


"В политиката няма значение кой какво показва. Талибаните трябва да покажат през своята програма какви са идеите им. ", категорична е тя.

"Китай, Русия, Иран, също трябва да поемат своята отговорност. Когато говорим за бежанци, те винаги са следствие на несигурност.", уточнява Нейски.

"Ние имаме разписана процедура с Турция за процедиране с нелегални мигранти. България трябва да използва тези инструменти, които вече има. Гласа на България в ЕС трябва да е много силен.", убедена е тя.

"Темата с миграциите премина през доста трудни етапи. Имаме нужда от активна външна политика в момента. Все пак България има правителство, може да е служебно, но го има", казва Надежда Нейски.

"Ако недай си боже тръгне бежански поток - ние трябва да опазим границата си. Трябва да се вземат всички мерки, но това не може да спре една голяма вълна - имаме нужда от дипломация. Трябва ни ясен план за дипломатическа активност. България не трябва да е безгласна в ЕС.", дебело подчертава бившият външен министър.

"Най-важното в момента е да има видимо , ясно мнозинство в парламента. Нека се внесе закон за съдебната система и нека около него се сформират мнозинства. Най-важното е да се говори.

Трябва да се движим от законосъобразност, а не от целесъобразност.", заключва тя