Охраната на българското небе от нидерландски изтребители е решение, взето преди месеци по линията на Air Policing на НАТО. В тази връзка войната не е единствената причина за допълнително усилване на защитата на въздушното ни пространство. Това стана ясно от думите на новия министър на отбраната Драгомир Заков пред журналисти.

От 1 април нидерландски F-35 идват у нас, ето каква е мисията им

"Това са предварително планирани действия, които не се решават в последния момент", подчерта той, но призна, че "несигурността в Европа също налага разполагането на изтребителите".

"Първоначално 3 самолета ще пристигнат у нас заедно с 200 военнослужещи във военната база в Граф Игнатиево, които ще ги поддържат и охраняват. Изтребителите ще дойдат с оръжия, но те ще се използват само за самоотбрана.

В случай на необходимост от интервенция и отбрана на българското пространство ще се използват български изтребители с разрешение на министъра на отбраната", стана ясно още от думите на Заков.

Той подчерта, че нидерландските F-35 са пето поколение самолети и за първи път ще бъдат разположени в региона.

"Това е изключителен шанс за българските въоръжени сили да се докоснат до подобно оборудване", коментира министърът.

Според него "трябва да сме доволни, че разполагането им се случва в България, а гражданите трябва да се чувстват по-сигурни от този факт".

Министър Заков също така заяви, че няма пряка заплаха за военен конфликт у нас.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!