Не успяхме докрай. Бръкна се в корупцията в строителството и стана това с "Има такъв народ" (ИТН). Министърът на финансите отиде в прокуратурата, но ние не можем да осъдим тези хора. Трябва да извадим данните и да ги пратим там. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. 

"В един документ имаше чудовищни данни за корупция в язовирите. 500 млн. за ремонти и е ремонтиран само един. Съпротивата засекретява доклада. Поддържаме язовирите, полагаме изключителни грижи. Имаше тревоги покрай валежите. Не искаме по същия начин, както досега, да се ремонтират. Откриваме обществени поръчки, явяват се фирми и си действат. Сега ги поддържаме с нашите средства и обявяваме обществените поръчки според закона в държавата", обясни тя. 

"Причината за лошата комуникация я виждам в равнищата на комуникация, които се разминаваха - коалиционен, парламентарен, лидерски и на ниво министерски съвет. Това трябва да се промени.

По Конституция, ако правителството падне, започва възлагането на мандатите. Едната алтернатива е ПП, ДБ и БСП, а другата - ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Предсрочните избори са най-лошия вариант, защото няма да има законодателен орган. Служебен кабинет може да управлява, но не може да взима решенията, които се взимат от парламента. Ако не мине бюджетът няма да има данъчни облекчения, пенсии, тревожа се за тези 160 млн. за земеделските производители, защото трябва да имаме храна", каза вицепремиерът. 

"Нашите опасения са за между първо и второ четене. Това е бомба, която може да взриви бюджета и това ще е пагубно", допълни Нинова. 

"Ако Република Северна Македония не изпълнява условията, декларацията на парламента и рамковата позиция от 2019 година, ние сме против вдигане на ветото. Това е тема, която ИТН поиска да превърне в алиби за излизане от правителството. Ние сме против вдигане на ветото, ако не се изпълнят условията", каза още тя.