Депутатите ни ще гласуват против предложението на Министерски съвет за закупуване на боен самолет. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията. Нинова припомни, че БСП има позиция на Националния съвет от 10 юни 2018 г.

„Партията след много труден дебат взе решение, че подкрепяме модернизацията на Българската армия с разходи, които да не надвишават 2% от БВП, но при условия“, обясни Нинова. Тя подчерта, че сред тях е българската отбранителна промишленост да заеме своето място в процеса на изграждане, развитие и поддържане на отбранителни способности и т.н.

„Предложението на МС за закупуване на нов боен тип самолет противоречи не само на решението на НС, а и на позицията на БСП, изразена през юни 2018 г. Нямаме основание да променяме тази позиция“, подчерта лидерът на БСП.

Секретарят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин допълни, че с това предложение правителството не защитава интересите на страната и гражданите. „Поставя се в ситуация доставчикът да определя постфактум правилата и параметрите на сделката в противоречие на решение на Народното събрание“, допълни още Вигенин. Той призова да бъдат публикувани всички постъпили предложения, защото българите имат право да знаят как и за какво се харчат парите им