Правителството задълбочава кризата във всички посоки, вместо да я решава. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, съобщава "Фокус".

"Обсъждахме на Изпълнителното бюро доста въпроси, но искам да се спрем на една тема. С действията си и решението си правителството на Борисов задълбочава кризата, вместо да я решава и то във всички посоки.

По отношение на здравната криза не се справиха. Припомням, че имаше период, в който бяхме на първо място по смъртност в Европа. Ваксинационната кампания очевидно не върви", каза още Нинова.

Тя посочи, че с действията си кабинетът задълбочава социално-икономическата криза. "Предлагахме, спешни краткосрочни и дългосрочни мерки. Имахме свой алтернативен план за икономиката", допълни още лидерът на БСП.

По думите й още не е стартирала кампанията за малките предприятия. "Това означава почти година закъснение от първата криза. Докато в Европа се взеха мерки от правителства и държавници още на втората седмица. 30 % от малките фирми вече са фалирали.

Много фирми, които продължават да работят отчитат намаляване на оборотите си с до 50 %. Какъв е ефектът от това? Една тема, която е изключително важна за нашата партия, а мисля и за всички. Завършихме 2020 г. с 400 хил. нови безработни", обясни Нинова.

Корнелия Нинова обърна внимание, че задълженията по кредитите на домакинствата 6.6 % на годишна база.

Тя даде яснота и за номинациите в БСП за кандидати за народните представители за предстоящия парламентарен вот. "Що се отнася до номинациите. Твърде рано е да се каже кой къде ще води. В момента текат номинациите от основните партийни организации. Конференции започнаха на някои места. Имаме срок това да стане до края на месеца", каза още Корнелия Нинова.