Борисов се изказа твърде прибързано по случая „Навални” и доста противоречиво на това, което прави в България. Това заяви пред БНР лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Тук той погазва демократични принципи – погазва парламентарната република, погазва права на хора”, посочи тя.

„Вече направихме коментар. Трябва да се гарантират правото на защита и справедлив съдебен процес за г-н Навални и това вътрешен въпрос за Русия. Това е нашата реакция. Трябва да се гарантира съдебният процес да се справедлив и правото му на защита и живот. Това е призив за спазване на демократичните принципи“, каза още Нинова.

Във връзка с консултациите, които тази седмица БСП стартира, Нинова заяви, че вече са проведени срещи с около 35 партии и граждански сдружения. 

„Обединява ни една цел – да си помогнем да гарантираме прозрачен и честен избор, да дадем на хората надежда и сигурност, за да излязат да гласуват. Не е толкова опасно заради болестта. Всяването на страха у хората от болестта е целенасочено, за да ограничи активността“, заяви Нинова.

„Призоваваме всички български граждани да упражнят правото си на глас – както намерят за добре и за която партия предпочитат, но да гласуват. Един от начините да се промени моделът на управление на държавата е масовото гласуване. За това сме се обединили, всеки със своите възможности и сили, за да си помагаме.

Ние като партия, която има членове в СИК, а те са застъпници и наблюдатели. Заедно ще направим паралелно преброяване и ние като парламентарна сила да внесем в парламента част от техните искания за видеонаблюдение на процеса на броене на бюлетини и подписване на протокола и за изчистване на „мъртвите души“ от списъците чрез активна регистрация.

Вече го направихме и предложенията са на масата на депутатите. Ще ги гледаме вероятно още другата седмица“, каза още тя.

„4 години внасяме свои предложения. Нежеланието на управляващите да ги приемат показва, че не желаят честен изборен процес. Неподкрепяйки предложенията ни, те застават срещу хората”, подчерта тя.

По повод отказа, който социалистите получиха от „Има такъв народ”, Нинова заяви, че не са канили партията на Слави нито за предизборна, нито за следизборна коалиция. „Разговорите са за честни избори Поканихме ги за една демократична ценност. Ако отказват да се присъединят, мисля, че загубата е за тях.

Продължаваме напред заедно с тези, които смятат, че можем да променим и изборния процес, и модела на държавата”, каза още лидерът на социалистите.

Тя добави, че на предстоящите парламентарни избори БСП ще се яви в досегашния формат – „БСП за България”.

Нинова бе категорична, че след изборите няма да има широка коалиция, дори Борисов да не е премиер.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!