Запoчва интересен и наситен с политически събития парламентарен сезон. От нас зависи да го направим пълноценен и резултатен. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента.

"Нашият принос за резултатност ще дадем основно по 5 въпроса, продиктувани от реалния живот и проблемите на хората - икономика, социална политика, върховенство на закона и справедливост, фискална политика и местно самоуправление", добави тя.

"Продължава клишето, че държавата е лош стопанин. Светът и Европа го осъзнаха. Създадоха се монополи, убиха се малките и средни предприятия. Идеята ни е ролята на държавата да е такава, че чрез данъчни стимули да помогнем на малките и средни предприятия, семейните фирми и средната класа", каза още Нинова.

"Изключително важни са и преките инвестиции. Все по-малко чуваме да се говори за производство и нашето внимание ще е съсредоточено там - помощ за
производство на български стоки и услуги", добави лидерът на БСП.

"Много специалисти намекват, че се задава икономическа криза. Нашата икономика не е подготвена за това. Потреблението може да се стимулира с увеличаване на доходите", уточни тя.

"Социалната политика е много тежък социален проблем. Има 90 нови милионери, а 2 млн. българи са под прага на бедността, неравенството е огромно. Държавата може да помогне, не само увеличавайки заплатите, но и чрез данъчна политика и разпределение на БВП", каза още Нинова.

Тя добави, че ще има преизчисляване на пенсии, намаляване на ДДС на лекарства и основни храни.

Относно върховенството на закона Нинова каза, че БСП споделя принципа за разделение на властите и не бива да се меси в съдебната власт.

"Ще внесем закон който налага съдебен контрол върху актовете на главния прокурор и прокуратурата. Знам, че ще има много остри дебати при избора на главен прокурор. Не е наша работа да избираме главен прокурор", добави още лидерът на БСП.

Нинова изтъкна още, че във фискалната политика основен акцент е държавата и институциите. "Колеги, много сбъркан модел имаме. Парите на българските данъкоплатци
не са харчат по установен ред. Харчат се еднолично за партийни цели", каза тя.

"Джипът, държавният бюджет в багажника и раздаването на държавните пари за партийни цели" трябвало да спрат, по мнението й. С това тя визира обиколките в страната на премиера Бойко Борисов.

Лидерът на БСП зададе и един въпрос: "Парламентарна или премиерска държава сме?".


"Кой колективен орган - парламент или МС реши, че един от малкото приоритети, около който сме се обединили, а именно влизането ни в Шенген - вече не е приоритет. Кой го реши?", каза тя.

"Не ни пускат в Шенген, защото направихте много грешки, има корупция, създадохте опасност за европейската, не само за държавната сигурност. Очаквам вашата реакция, ако наистина сте отговорни политици", заключи Нинова,