Най-притеснителното, което не съм споделяла и казвам за пръв път, е, че след оставката ми започнаха членове и цели структури да изявяват желание да напускат партиите и да връщат партийни книжки. Това заяви в ефира на bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"След оставката сгреших, че не прецених правилно последствията. Мислех си: "Добре, отиваме на състезание и по-добрият да спечели". Нищо подобно не се случи. Първо, че започна търговията за БСП, започнаха лобита, групи, бизнесмени да се събират, да правят планове, да си излъчват удобен кандидат. Тръгнаха по структурите, започнаха да демотивират и натискат хората. Виждах с дни как всичко, което правихме в продължение на 3 години, изтича и се разсипва. Не подозирах за този риск. Смятайте ме за наивна и идеалист, но не го очаквах в такива размери", добави тя.

"Втората причина е реакцията на членовете и симпатизантите на партията. След оставката партията бе една седмица в ступор, опозицията излезе по всички медии да ме груми, което партията не одобрява. Беше мълчание. В момента, в който тръгнаха интересите по структурите на БСП, този ступор прерасна в гняв, започнаха декларации, решения на партийните организации. Най-притеснителното, което не съм споделяла и казвам за пръв път, е, че започнаха членове и цели структури да изявяват желание да напускат партиите и да връщат партийни книжки. Става въпрос за няколко структури от страната и членове на софийската организация. Предстоят ни местни избори, ще идем на тях разбити. Това ме накара да мисля как да реагирам", каза още Нинова.

"Вчера опозицията получи отговор без много усилия да обикалям страната. Видяхте, че след моята реч те просто станаха и си тръгнаха. Нищо не се е променило в представата ми за морал и достойнство. Сега ми се наложи първият да поеме отговорност и да минимизира щетите. Опозицията не пожела честно състезание. В националния съвет те блокираха прекия избор. Ако беше честно всичко, можеше по друг начин да се реши", уточни лидерът на БСП.

"Новината от вчера е друга и изводът е друг. На социалистите и членовете на БСП им благодаря и искам да им кажа, че са изключително достойни хора. Просто не се продадоха и то в тази пазарна среда, в която живеем. А на българите искам да им кажа - има една истинска партия и едни истински хора, които не се продават", добави тя.

Запитана от Хекимян кои са бизнесмените, за които говори, Нинова отвърна: "Няма да ги кажа по една причина. Обещах на делегатите, които дойдоха и ми казаха случаите, да ги пазя. Изнасяйки информация, ще поставя тези хора на риск. Делегат с кредит в банка е викан и е плашен, че ако не стори това, което искат от него, ще има проблеми в банката".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!