Лидерът на БСП Корнелия Нинова оттегли оставката си на 49-ия Конгрес на партията. Именно това беше и основната тема, която делегатите трябваше да обсъдят на форума в неделя.

До лидерската криза се стигна след загубата на евроизборите, когато Нинова се оттегли, а вътрешната опозиция поиска промени в партийния устав.

Конгресът започна работа в зала 1 на НДК с мнозинство от 661 присъстващи делегати от общо 780 регистрирани. По решение на ръководството от конгреса заседанието се води от Деница Златева и Янаки Стоилов.

Делегати предложиха да се приеме точка за оттегляне на оставката на Корнелия Нинова, тъй като липсват обективни причини за избор на нов избор - партията няма готовност за това, а и огромното мнозинство от членове на партията харесвали именно Нинова. Делегати на форума настояха изборът на ръководни органи да бъде чрез пряк вот.

„Преди три години ме избрахте за председател с програма, в която има ясно пет разписани ангажименти: 3 за БСП и 2 за България. За партията – предложих преместване на тежестта от централната партия към общинските структури и увеличаване на субсидията за тях. Променихме устава така, че всеки член на партията да избира председател. Увеличихме финансирането на структурите два пъти, за да можете да работите спокойно. Отменихме организационните съвети, които ви сменяха ръководствата насила. Отворихме партията за млади и подготвени хора, които да са мост – 13 депутати имаме до 40 г., 46 от депутатите за първи път са такива“. С тези думи Нинова се към делегатите на Конгреса.

„Точките, които обещах с грижа за България: През 2016 г., когато ме избрахте, заявих, че правителството на Бойко Борисов води страната към катастрофа и обещах да сме опозиция – изпълних го. Отказахме договорки за власт и пари. Ангажирах се пред вас да направим план за развитие на страната и изваждането й от кризата – изготвихме Визия за България след над 500 срещи с експерти от цяла България“, съобщи още Нинова.

Очаква се конгресът да протече при следния дневен ред:

1. Политически доклад на НС на БСП с отчети за резултатите от проведените на 26 май 2019 г. избори за членове на Европейския парламент и за задачите на БСП за участие в предстоящите избори за местна власт.

2. Констатация за прекратяване на мандата на председателя на НС на БСП.

3. Стартиране на кампания за пряк вътрешнопартиен избор на председател на БСП.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!