Дори и в извънредно положение ГЕРБ управлява държавата и носи отговорност – предложението ни за спекулата не е съвършено, но няма да позволим някой да трупа пари на гърба на болестта.


Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по време на президентското вето върху част от Закона за действията по време на извънредното положение.

„Изправени сме пред голямо предизвикателство като народ и напоследък постоянно се чуват призиви за единство, за консенсус и съгласие.

Да, трябва единни като народ да се изправим пред тази опасност, това предизвикателство и да го преодолеем.

Ние като политическа сила дадохме своя принос в национално политическо съгласие, подкрепяйки решението за извънредно положение. Уви, този кредит на доверие към правителството не беше оправдан.

Точно обратното. И днес обсъждаме Законът за мерките при извънредно положение, който е доказателство за пропиленият кредит на доверие, даден на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Този закон трябваше да уреди спешни мерки за овладяване на кризата и мерки за преодоляване на последиците от нея. На първо време, най-важният – чрез социална изолация, изолация в контактите ни да ограничим разпространението на болестта“, посочи Нинова.

„Постигнахте го чудесно – наложихте най-рестриктивните мерки, за да се постигне този ефект. Оттук нататък трябваше да се реагира, за да се снабди населението, медицинския персонал, населението с маски, дезинфектанти, облекла. Не го направихте с този закон.

Отхвърлихте предложението на левицата да се размрази държавният резерв, да се разблокират средства и материали от него и да се осигури като спешна мярка тази помощ от страна на държавата не само към лекарите, но и към всички български граждани. Защо стои въпросът и ще стои дълго?

Дали пък в резерва няма липси или нямате компетентност да проумеете, че резервът може да интервенира на пазара и да помогне в тази криза на българския народ“, попита Нинова. Според нея ще се разбере с времето.

На следващо място според лидера на БСП е трябвало да се помогне на здравната система. „И това не направихте със закона. Отхвърлихте предложението на БСП да се уреди статута на частните болници, да се изпълни конституционния ангажимент за равнопоставеност на частната, държавната и общинската собственост. Помогнахте ли на лекарите?

Първата спешна мярка, която обявихте и трябваше да разпишете. В закона липсва вашия ангажимент за увеличаване на възнаграждението с 1000 лв. на лекарите. До ден днешен не е ясно как и дали изобщо изпълнихте този ангажимент, поет от премиера.

Поне законово той не е разписан. По този най-важен първи въпрос да го наречем здраве – какво направихте в закона. Самоизолация и рестрикции, отнемане на права без никакво решаване на реалните проблеми и даване на стимули.

Стигнахте дотам министърът на правосъдието, не Министерски съвет, да поиска дерогация на конвенцията по правата на човека в Страсбург. Защо лишавате българските граждани правото на жалба и защита, която им е гарантирана?“, попита Нинова.

Според нея законът е ограничение, рестрикции и затягане на права.

„Вторият най-важен въпрос, който трябваше да решим със закона – социалноикономически мерки за преодоляване на последиците от кризата или поне така обявихте. В цял свят изолацията и ограниченията вървят със стимули за икономиката и домакинствата“, допълни още лидерът на БСП.

Корнелия Нинова посочи още, че само тук в закон, внесен от правителството, няма нищо подобно. „Отхвърлихте предложението на БСП за актуализация на бюджета. Нещо повече – разбрахме, че от 1, 5 млрд. лв. излишък преди 20 дни, държавата вече е на 3, 5 млрд. лв. дефицит без никакъв отговор, дори нелогичен. Какво се случи за тези 20 дни и къде отидоха тези 5 млрд.

Къде са буферите, заложени в бюджета. Никакви отговори. Вървите с всекидневни спекулации, че ако днес помогнем на малкия и среден бизнес и на работниците, нямало да има пари за пенсионерите.

Дори в този критичен момент, когато призовавате за единение, разделяте българския народ срещу други. Работещи, срещу пенсионери. Без да мислите, че тези, които ще осигурят пенсиите на пенсионерите са именно работещите днес“, допълни още тя.

Нинова коментира, че днес има 1300 безработни, регистрирани за един ден на борсата. „Какво направихте за тези хора при това без още да сме в пика на кризата. Какво направихте с този закон? Отхвърлихте предложенията на БСП“,
допълни още Нинова.

Лидерът на БСП засегна въпросът за спекулата. „Вкупом всички заговорихте срещу БСП за предложението ни против спекулата.

Колко е лошо и колко е неработещо. Нито едно друго по-добро не предложихте. 10 дни поставяме въпроса, 10 дни говорим да предприемете мерки и следваше единствено гробно мълчание. За 10 дни маските от 0, 10 лв. стигнаха десетки левове“, изтъкна Корнелия Нинова.