Трите компании ЕВН, Енерго-про и ЧЕЗ застанаха като един в защита на Иван Иванов, а управляващите твърдят, че 200 хил. подписа на потребителите са натиск. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на обсъждането на проекторешението за предсрочното освобождаване на доц. Иван Иванов като председател на КЕВР, предаде „Фокус“.

Нинова попита защо всички от бизнеса обичат Иван Иванов, а Корнелия Нинова и Мая Манолова - не. „Големите в бранша застават зад КЕВР, 200 хил. подписи на потребителите нямат никакво значение, защото били натиск“, заяви лидерът на БСП. По думите ѝ фирмите, които дават заявките и КЕВР, която им ги одобрява, си позволяват да говорят от името на потребителите.

„Това ли и ви е днес стонът – натиск върху независим орган и то политически", каза Нинова. „От дискусията днес ще остане впечатлението, че парламентът е виновен за това, че КЕВР не си изпълнява законовите задължения и не се произнася за или против сделката с ЧЕЗ. Виждате ли ние тук чуваме, че сме приели един лош закон, който те не могат да изпълнят. Няма да си повтаряме юридическите тезиси, че няма добър или лош закон – той се изпълнява. Интересен е дебатът - една част от колегите казват, че БСП са виновни, друга част от ГЕРБ казват, че „Обединени патриоти“ са виновни, защото те са го предложили, но видите ли ГЕРБ нямат отношение към тази работа.

Те ей така са го гласували и забележете защо. Един голям въпрос – ГЕРБ гласува ли този закон, за да угодят на опозицията? Значи ГЕРБ не управлява, за да управлява България, за да стане живота по-добър, а за да угодят на опозицията. Интересна теза, която заслужава внимание“, каза Нинова и посочи, че опозицията е получила признание, че ГЕРБ управляват, за да изпълнят нейните очаквания.

„Не си посипвайте главата с пепел, че законът, който сме приели, е лош. Не се опитвайте да прехвърляйте тази отговорност на опозицията. Приехме закон, колеги, всички. Тук няма ГЕРБ, патриоти. Всички сме го приели и КЕВР трябва да изпълнява този закон. Ако критериите не са ясни, тя има правомощия да направи подзаконов нормативен акт“, каза Нинова.