КЕВР е извън всякакъв контрол, обслужва интересите на монополите, затова предлагаме преизбиране на целия състав.

Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров по време на обсъждането на проекторешението за предсрочно прекратяване на пълномощията на Иван Николаев Иванов като член и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), предава Агенция „Фокус“.

„В предложеното решение на БСП се иска освобождаването на Иван Иванов на база на Закона за енергетиката. Ще върна назад лентата да припомня как лично аз съм искал поне три пъти оставката на същия този председател на КЕВР. Още при преформирането на КЕВР, когато стана независима комисия, БСП тогава подкрепи както създаването на КЕВР, така и състава, който беше предложен с председател Иван Иванов. От 40 души от БСП тогава бяха двама. Това говори, че всъщност групата на БСП тогава – г-жа Нинова също беше там, на практика е подкрепила Иван Иванов“, каза още Сидеров и посочи, че докладът на КЕВР от 2016 г. е гласуван с 16 гласа на БСП, два от които са на Корнелия Нинова и Драгомир Стойнев.

„Тоест, ние имаме една непоследователност – в последния момент БСП излиза и казва, че председателят трябва да се смени. До какво ще доведе това? Ще промени ли решенията на комисията? Аз съм за свалянето на председателя на КЕВР с две ръце, но това няма да промени решенията и тя ще продължи да обслужва монополите в енергетиката и най-вече чуждите монополи.

За това предлагам проблемът да се реши кардинално. Предлагаме преизбиране на целия състав на КЕВР и отчетността на комисията да стане истинска, защото в момента тя е формална.

В момента КЕВР е извън всякакъв контрол – тя е толкова независима, че няма друг такъв орган в държавата, дори и Прокуратурата. Това трябва да се коригира и ние предлагаме два варианта на промяна на закона и да стигнем до истинско решение, чрез което КЕВР да бъде истинска комисия.

Вариантите ни още не са внесени в Народното събрание, защото искам да има подкрепа от всички парламентарни групи, тъй като КЕВР е съществен орган и нейната работа се отразява на стандарта на милиони българи. КЕВР трябва да бъде комисия, която да може да казва „не“ на исканията на монополите“, каза Сидеров.