Парламентът ще решава дали да освободи предсрочно Иван Иванов от председателското място в Комисията за енергийно и водно регулиране. Искането е от БСП и лидера на социалистите Корнелия Нинова.

Нинова и парламентарната й група сезираха главния прокурор за действията на председателя на КЕВР за неизпълнение на служебните му задължения. Социалистите са на мнение, че се неглижира събраната от БСП подписка, с искане сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ-България да бъде прекратена. 

Според тях Иван Иванов е отказал да изпълни Закона за енергетиката, който предвижда енергийният регулатор да има право да разглежда сделки, които касаят поне 20% от активите на енергоразпределително дружество. 

"КЕВР отказва да провери сделката, въпреки че законът го задължава. Сделката тихомълком си върви, а от 1 юли нови цени (на природния газ, топлоенергията, тока). Има ли връзка между тези неща? Започнахме темата, защото става въпрос за 3 милиона българи, националната сигурност и по нея няма никаква яснота", заяви Нинова.    

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!