БСП внася в Конституционния съд жалба за отмяна на член в Закона за публичните финанси. Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова.
„Вторият акт, който предприемаме след исканата актуализация на бюджета е жалба до Конституционния съд. Събрали сме подписи. От БСП предприемаме крайната мярка и искаме отмяна на този член от Закона за публичните финанси, който се прие и дава възможност да изопачавате бюджетната и финансова политика на страната в тясно партиен, користен и лобистки интерес”, подчерта Нинова, цитирана от БГНЕС. 

„ГЕРБ и „Обединени патриоти” подготвят бюджета за 2018 година и затова още от сега искам да поставим няколко въпроса - държавният бюджет не е счетоводство с приходи и разходи, а най-висшата форма на правене на политика. Умишлено занижавате приходната част, за да се реализират излишъци по две причини - първата е пиарска и я оставяме настрана, да се похвалите, че имате излишъци. Втората обаче е важна и обръщам внимание на нея - този излишък се разпределя, не както е определила Конституцията през държавния бюджет, а еднолично с решение на премиера и постановление на МС”, заяви Корнелия Нинова. 

"Не сме против да се финансират общините, които не са дофинансирани. Против сме начина, по който го правите, вместо да внесете актуализация на бюджета и в парламента да решим как се финансират общините, го правите еднолично и то по политически начин, предимно към общини, поощрявани от ГЕРБ“, коментира лидерът на БСП. Според Нинова правителството задържа за себе си парите и правата, а прехвърля на общините само задълженията, без да ги осигури. Големите общини ще се справят, но средните и малките не успяват и трупат задължения. „Министрите ви оказват безпрецедентен незаконен натиск върху кметове. Казвате им, че ако не се включат във ВиК асоциациите ще им спрете финансирането по оперативни програми. На какво основание ще направите това?

Настояваме за актуализация на бюджета в тази зала, това е парламентарна република и бюджетните средства се разпределят в парламента, а не субективно от един човек, не сме премиерска република“, каза още Нинова.