„Бях решила да не говоря, за да не създавам допълнително напрежение в партията. Но сега се тревожа. Желанието на моите досегашни заместници за бързи постове, за реваншизъм, за някаква агресия, абсолютно необяснима – към мен, ще въвлече партията в проблем. Оставете ме мен - моята оставка е факт и връщане назад няма, нека да е ясно“. 

Това заяви Корнелия Нинова пред Георги Любенов по БНТ днес. По думите й, притеснителното е, че БСП влиза в съдебна сага. „Към момента, аз съм председател – решението на съда да ме заличи не е влязло в сила, тъй като има срок за обжалване. Социалисти от цялата страна ми се обаждат, те вече пускаха жалби, ще обжалват и това.

Г-н Зафиров не е вписан като председател и не може да бъде вписан като такъв, защото не е избран от пряк избор, от всички социалисти. Той е вписан като представляващ. Но това, което правят ще въвлече БСП в много големи проблеми“, посочи Нинова. 

Тя изрази тревога от факта, че всеки документ в момента, подписан от друг, е незаконен. „Те подписват документи, управляват де факто партията, ще водят разговори за правителство някакво, те не са легитимни да го правят. З

атова предупреждавам с тревога – вкарват ни в голяма беля от ламтеж за бързи постове, бързо овладяване на партията. Няма смисъл от това. Даже съм им казвала: ще ви дам някакво пълномощно – управлявайте нормално, не съсипвайте партията. Като че досега не бяхме един екип“, заяви подалият оставка лидер на БСП.На въпр

оса отворени ли са отвътре портите в БСП Нинова отговори като цитира Румен Овчаров: „Да. Широк път на клиентелизма“. 

В разговора за БСП тя не скри: „Аз имах 5 проблема: Проблем с червените фамилии в БСП – те никога не ме признаха, защото не съм една от тях, защото съм обикновен човек, който е станал председател на БСП. Сега те са обратно на „Позитано“.

Имах проблем с червените олигарси, на които се опитах да спра възможността да ползват партията за лични пари, облаги, фирми, обществени поръчки. Те са обратно в момента в БСП.

Имах проблем с с идеологическо крайно либералното – по отношение на Истанбулска конвенция, смяна на полове, многото полове. Сега чувам думи от мои досегашни съекипници, че тази позиция трябва да се преосмисли - за Истанбулската конвенция“. 

Корнелия Нинова подчерта още един фактор: „Разбира се, имах проблем с модела „ГЕРБ“, моя битка през целия ми политически живот. Смятам, че това е злото за България. С изненада чух от трибуната при откриването на този парламент Гуцанов да казва: „ние изпитваме уважение към ГЕРБ“. Кога започнахте да го изпитвате това уважение?

Че ние имаме решение на конгрес, на колективни органи? Че това е нашият основен политически опонент? Че това е моделът на кражби, на обвързаности, на подчиняване на институции, на страх у хора. Изведнъж се казва „ние изпитваме уважение към ГЕРБ“. Т.е. има една подмяна, промяна на досегашния курс на партията“.

На въпроса готова ли е да се върне начело на партията, Корнелия Нинова отговори: „Тук, също, но вече от страх - колегите ми правят глупост след глупост. От страх да не се явя отново – контролната комисия ми забрани да се явя. Няма такова животно в правния и политически свят - да се произнасяш за бъдещо несигурно събитие.

Този пряк избор ще е пред октомври-ноември. Изобщо не се знае дали ще се кандидатирам, дали ще ме номинират хората. Но, те от страх да не се случи, предварително казват – нямаш право. Решение на контролната комисия, което също градски социалисти са обжалвали в съда. Още един казус“, посочи Нинова и заключи темата: 

„Добре, момчета – искате властта, явете се на пряк избор, спечелете. Аз да речем, не съм била добър лидер, ето, поех отговорността, подадох оставка, единствена поех цялата, и тяхната отговорност като досегашен мой екип. Явете се като сте по-добри срещу мен и спечелете. Не, те служебно казват и отстраняват“. 

В разговора за процесите в ДПС Корнелия Нинова коментира, че случващото се изглежда като битка на две групировки, на две лобита. „Но, най-опасното е да не се използва в тази битка етническия въпрос – турци срещу българи, християни срещу мюсюлмани.

В моя политически живот, когато има някакъв сериозен проблем, съм си изградила навика да отида при хората и да го усетя, да видя те какво мислят, да ги чуя, защото там е решението“, посочи Корнелия Нинова и даде пример онпреди няколко дни: 

„Като депутат от област Благоевград, бях в Дебрен, община Гърмен, в селищата пострадали от градушките наскоро. Хората ме извикаха, за да видим какво правим, как да ги обезщетим държавата, парламентът се занимава с този въпрос, искам да помогна на хората. Видях абсолютно спокойствие между мюсюлмани и християни, между българи и турци, помаци.

Знаете ли, че в някои от тези села още има т.н. комшулуци – дуварът между къщите си има вътрешна вратичка и си ходят по съседски, няма абсолютно никакво напрежение.

И ако някой, заради желанието за власт, за овладяване на ДПС или на властови позиции в държавата, се опита да провокира напрежение между тези хора, ще загуби, според мен, а и ще бъде много опасно“, коментира Нинова.

Тя не коментира отношенията Доган - Пеевски, но в отговор на въпросите не скри факта, че с Делян Пеевски е в сложни отношения през годините, много е пострадала от тези отношения.

„Минаваме към ново начало и скоро ще видите“ ми изглежда като нов политически проект“, отговори на въпроса очаква ли Пеевски да направи нов политически проект Нинова. 

„Очевидно, че това са процеси, вече няколко години, европейсски процеси – не само български. Процеси на раздробяване на партиите, на омаловажаване на системните, старите партии – на последните избори всички загубихме, и ГЕРБ загуби 130 хиляди гласа, всички загубиха, само ИТН малко качиха, това е процес, процес на създаването на нови партии.

Има, разбира се и намеса – някой се опитва този процес да го управлява, да го насочва. Това създаване постоянно на нови партии не е случайно, всички го виждаме. Така че – сложна политическа и геополитическа ситуация, в която ще се намери труден изход“, коментира Корнелия Нинова. 

Тя припомни, че не само в конкретната ситуация, БСП ние от две години предлага едно и също – надпартийно, експертно, с програма, срочно, с определени задачи, с мнозинство зад него в парламента, стриктен контрол дали тези задачи се изпълняват.  

По думите й шансът за правителство в този парламент намалява. 

В разговора за промяна на отношението към президента, призив отправен от Борислав Гуцанов, също пред БНТ, Нинова каза:  

„Изглежда ми неестествено и лицемерно. Ще им повярвам когато отидат в прокуратурата и си изтеглят сигналите срещу Румен Радев и служебните му кабинети“. И в отговор на въпрос припомни: 

„Г-н Гуцанов е подписал доклада за „Боташ“ в парламента, много пъти е казвал, че това е национално предателство, че служебният кабинет е въвлякъл България в големи дългове – факт, 500 хиляди на ден се плаща, а не се получава нищо от Турция.

Множество сигнали през годините сме подавали за това, че служебни кабинети продават имоти за жълти стотинки – кръгът „ Копринков“и т.н.“, посочи Нинова и добави: 

„Като смята, че това е било грешка – борбата с корупцията и защитата на националния интерес, който сме поддържали като партия, ако смята, че това е било грешка и трябва да се промени – да отидат в прокуратурата и да кажат:

Нещо сме се объркали, няма корупция в служебните кабинети на Радев и „Боташ“ е прекрасен договор, и да си изтеглят сигналите. Тази свяна на позиция, безпринципно по големи въпроси – корупция, национален интерес, енергетика, ми изглежда конюнктурна. Затова казвам – лицемерна“, заяви Корнелия Нинова. 

Тя допусна защо се прави това: „Ако няма правителство и се отмени реформата в Конституцията, президентът ще прави служебен кабинет и някои от нашите хора сигурно се надяват отново, както и в предишните служебни кабинети, да намерят приют там.

Т.е. позицията не е честна, не е искрена, конюнктурна е и е за личен интерес“, посочи Нинова и добави:

„А иначе – чувам, няма вече да се води война с президента Радев. Ние война не сме водили. Ние бяхме атакувани чрез създаването от президентската институция на няколко партии, които бяха посочени като алтернативата, като новото. При положение, че БСП 7-8 години бяхме алтернативата на ГЕРБ и не сме отстъпвали от тази позиция.

Понесохме жестоки удари за години. И изведнъж, създава се един нов проект, по думи на самите ПП „ние направихме ала-бала с президента с машините“ и т.н. , т.е. има признание за това., не съм си го измислила.

Аз през всичките тези години съм си пазила партията, от външни посегателства, от опити да бъдем разбити – не водя войни с никого, пазя БСП, една последователна и принципна линия на политика, да няма клиентелизъм, да не се използва партията за обогатяване  - това ми е било поведението. Очевидно събрах много врагове в това твърдо последователно поведение“, заяви Корнелия Нинова и добави:

„Всички сега, които говорят, бяхме екип – заедно ги взимахме тези решения, заедно излизахме с тези позиции, заедно ги подписвахме тези документи. Как така изведнъж те са непричастни към всичко, което се е случило“.

В отговор на въпроса възможно ли е проект на Радев да мине през БСП: „Чувала съм тази версия. Даже ще кажа на моите колеги, които сега се надяват, пак казвам, на някаква лична полза от възстановяване на отношенията:

Ще ги употреби и ще ги изостави, те вече ще му тежат, защото носят и тежести. Според мен, ако президентът Радев тръгне на някакъв ход- той ще си направи чисто нов проект“. 

Нинова бе категорична, че БСП по никакъв начин не се е отклонила от европейските послания, от демокрацията, а е застанала срещу позициите на брюкселското чиновничество:

„Защото Европа е за помпане на войната с още помощ, а ние сме против, затова ли сме антиевропейци? Не, ние следваме българския национален интерес. Защото Европа е за 48 различни пола, а ние сме против, защото така смята българската Конституция, българският народ, българската църква – затова ли сме антиевропейци?  

Вижте, че всичките ни тези през годините сега започнаха да се повтарят от нови играчи в европейската политика – даже се засилват“, заяви Корнелия Нинова и подчерта: 

„Що се отнася до търговците - това е голям проблем да всички партии: да се използват партийни постове, партийни позиции, да се търгуват партийни постове и позиции, за да има лична облага.

Това не е само при нас. Това е зараза на цялото ни общество, на цялата политическа система и, може би, една от причините хората да са толкова разочаровани и да не отидат да гласуват“, посочи лидерът на БСП в оставка и добави: 

„Опитах се  през тези години да започна да изчиствам партията от тези зависимости, помня през 2016 г., първата ми реч, когато бях избрана като председател – ако искаме да променяме държавата, трябва да започнем от себе си, трябва да променим партията, трябва да се изчистим от търговията и търговците, вътре при себе си, за да имам претенции, че сме чисти и морални да управляваме България.

Това е 2016 г. И оттам започна един бой върху мен и виждате резултата“, разказа Корнелия Нинова е се обърна към българските социалисти: 

„Искам да дам някаква надежда на социалистите, защото в момента решението на съдбата на БСП, на бъдещето на БСП, което е много важно за страната, на лявото, изобщо в БСП - е в ръцете на социалистите. Нека да знаят, че те имат силата,  да не се отчайват и предават, предстои ни цикъл от отчети и избори, пряк избор на председател, конгрес – те са хората, които решават.

Затова и направих прекия избор – за да дам пряката демокрация в ръцете на партията. Така, че на тях пожелавам да са здрави, да имат сили и вярват в това, че са истински идеалисти, почтени хора и че силата е в тях. Знам, че ще намерят верния път за БСП“, заключи Корнелия Нинова.