Корнелия Нинова съобщи на пресконференция, че независимо, че 52% от участвалите в допитването членове на БСП искат явяване на президентските избори в коалиция с АБВ, Георги Първанов и Ивайло Калфин не могат да бъдат общите кандидати на Левицата.
От ПП АБВ отговориха, че изказването на лидера на БСП, че Георги Първанов и Ивайло Калфин не могат да бъдат кандидати на обединената Левица обрича на провал разговорите за обща кандидатура и от АБВ не приемат тези разговори да са под условие.

„Първо да уточня, че най-висока подкрепа имат партиите от коалиция „Лява България“, да не обидим едните за сметка на другите, и след това е АБВ с 52%. Поканата към тях си остава и писмено ще я получат, днес се чухме с г-н Първанов, разговаряхме. Съобщих му резултата от изследването, информирах го, че ще му отправим покана към АБВ. Казах му, че смятам, че е коректно преди да го обявя по медиите той да го знае от мен, а не да го научава от журналистите. Не се обиждайте моля, смятам, че така е коректно. Това си казахме и останахме отворени за срещата”, заяви Нинова пред Илиана Беновска.

„Това не е условие, моля колегите от АБВ да не го приемат като условие! Каним ги на абсолютно равноправни разговори като равноправни партии. Това не е условие, но е позиция, заявявана от БСП може би месеци наред, че тези две имена не са обсъждани при нас и не са предмет на обсъждане. В това отношение ние сме последователни. Да, искаме с всички от ляво да направим обща коалиция, защото това реши партията, но имената в това допитване в нашите разговори кой ще бъде президент и вицепрезидент не са обсъждани”, обясни лидерът на БСП.

„Затова ги моля спокойно, разумно и без емоции да се видим, да поговорим и да вървим напред. По два начина ще се излъчват имената, започват конференциите в общинските партийни организации, които ще номинират, НС има право, парламентарна група, номинират от страна на партията. В разговорите ни с другите партии също на един следващ етап ще обсъждаме имена. Ще им предложим в понеделник да поговорим за платформата, за общата визия за левия кандидат за президент и на втори разговор вече да пристъпим към имена”, категорична бе Нинова.