Няма как да погазим Конституцията и да поставим президента в неловката ситуация партиите да му налагат на кого да връчи третия мандат. Това каза на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според нея подобни разговори между партиите, каквито Мая Манолова предложи, биха били противоконституционни и неестествени. Тя подчерта, че на първо място за левицата е да бъдат спазвани Конституцията и законите на България и обясни, че е единствено в правомощията на Румен Радев да реши при кого отива третият мандат.

„Затова предлагаме да запазим спокойствие и търпение до петък и да изчакаме решението на президента. За петгодишен мандат като партия не сме си позволили да му даваме решения по въпроси, които са в неговите правомощия. Няма да го направим и сега. Ако мандатът бъде връчен на нас, ще започнем разговори с другите“, уточни Корнелия Нинова.

Тя посочи, че в такъв случай първата задача ще бъде в седемдневен период да бъде излъчен кандидат за министър-председател. След това ще бъдат обсъдени приоритетите и персоналният състав на предложението за правителство.

Корнелия Нинова подчерта още, че вместо партиите да се "пазарят" при кого да отиде мандатът,
трябва до петък да постигнат съгласие по актуализация на бюджета.

По думите й е важно това да се случи заради парите за актуализация на пенсиите, COVID мерките, закупуването на лекарства и средствата за МВР и военното министерство за опазване на българската граница от мигрантска вълна. Според нея постигането на мнозинство по темата във фрагментираното 46-о Народно събрание би било знак, че може да има и съгласие за съставяне на редовен кабинет.

Нинова коментира и концепцията на БСП по предстоящата мигрантска вълна, която ще се насочи към българската граница: "Имаме последователна и принципна позиция. В 44-ия парламент, когато тогавашният министър-председател Бойко Борисов предложи квоти за бежанци. Тогава бяхме инициатори за приемане на решение да не се подписват такива споразумения. Позицията ни остава същата".