Пресилено е да се говори за пропукване в коалицията. Имахме различия и по време на преговорите, такива ще има и занапред. Това не означава нито пропукване в коалицията, нито развалянето й, заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Тя потвърди думите на депутата от ИТН проф. Андрей Чорбанов, че по време на преговорите между партньорите въвеждането на зелен сертификат не е обсъждано. Такъв текст не фигурирал и коалиционното споразумение.

На въпрос ще въведе ли тя зелен сертификат в министерството си, Нинова заяви, че този въпрос все още не е обсъждан.
Попитана колко парламентарни комисии ще оглави коалицията „БСП за България” в новия парламент, тя каза, че броят им ще бъде четири, но не уточни кои.

Във връзка с високата цена на тока Нинова заяви, че днес с работодателските организации са обсъдени възможните мерки.

„Ориентираме се към 2 групи мерки. Мерките по отношение на ковид кризата, които бяха гласувани до края на ноември, ще продължат и през декември и ще бъдат гарантирани. Втората група мерки са по отношение на енергийните въпроси и скокът на цените.

Работодателите поставиха въпроса да бъдат компенсирани в размер на 3/4 от разликата. Това е твърде висока сума. Ще обсъждаме как да бъдат компенсирани, но в какъв размер – предстои да бъде решено”, заяви тя.

„Привърженик съм на мораториума на цените. На Министерски съвет бях от тези, които настояваха да го има.

Първата ни грижа е да се погрижим за хората. Втората ни грижа е компенсацията за икономиката и фирмите. Мораториумът трябва да върви чрез компенсиране на ЕРП-тара,  ЕСО сектора и ВиК дружествата. Четвърта мярка – увеличаване на доходите. В комплекс тези четири мерки биха довели до това икономиката да посрещне този удар”, подчерта Нинова.

„Към бюджета има натрупани свръхпечалби от производителите и търговците на ток, които могат да се използват за компенсиране на икономиката - и в АЕЦ "Козлодуй", и в НЕК. Това е практика, която няколко европейски държави вече въведоха - прибраха част от тези свръхпечалби в своите бюджети чрез дивиденти или вдигане на дивидентите. Справедливо е част от тези пари да бъдат върнати на хората и фирмите, от които са взети”, посочи тя. 

Според нея времето до отмяна на мораториума трябва да се използва за законови и подзаконови промени.

Попитана ще има ли промени в КЕВР, вицепремиерът заяви, че ще има промени в персоналния състав, тъй като на някои от членовете отдавна са им изтекли мандатите.