Срещаме подкрепа за това, което направихме. Млади хора споделят, че са признателни за детските градини. Работниците и пенсионерите ни благодарят. Всички очакват да продължим. Управлението ни има високо одобрение, но хората очакват това да продължи. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Нова нюз. 

"Смятам, че войната и последиците могат да се окажат опасност за националната сигурност. Дори бедността е описана като такава в докладите. Дефицитът на горива, енергоносители и тяхното отражение върху икономиката и живота на хората могат да се окажат в голяма опасност", допълни тя. 

"Ние от години сме против санкциите. Смятаме, че те не решават проблема и времето го доказва. Нито спряха войната, нито спряха ескалацията. Смятаме, че вредят и виждаме, че има едно такова крехко разбиране вече", каза Нинова. 

"Да застанем на страната на жертвата - приехме декларация, оказахме хуманитарна помощ, приехме бежанци, помогнахме на майки и деца. Правителството направи всичко възможно да бъдат посрещнати и настанени. Що се отнася до енергоносителите - не приемам това, че трябва да се прекратят доставките. Ако мислим държавнически, трябва да преговаряме с "Газпром". Дори да не вземем количествата, трябва да ги платим", обясни лидерът на БСП. 

Тя заяви, че въпреки че сме "вражеска" държава за Русия, трябва да се опитаме да възстановим диалога, заради българския интерес. 

"Това, което обещахме, го реализирахме. Социалната сфера е образа на БСП и постигнахме максимума. 22 млрд. отидоха в хората. Инфлацията изяде голяма част от тези доходи. Трябва да имаме цялостна политика по увеличение на доходите", категорична е Нинова. 

"Спомням си една оферта от 2017 година за голяма коалиция между нас и ГЕРБ. Ние отказахме, разбира се, защото се борим срещу това управление. С ГЕРБ не бихме направили коалиция. Получавахме всякакви оферти. Като не се съгласихме, бяхме подложени на силни атаки. Искаме да се промени този модел на управление", каза тя. 

Нинова заяви, че БСП категорично ще иска таван на цените, за да се спре ръстът им. 

"Свръхпечалбите от енергийните дружества трябва да се разпределят справедливо. Минималната работна заплата трябва да стане половината от средната. Трябва да се обединим около понятието "енергийна бедност". Трябва да преизчислим пенсиите. Според нас това трябва да са първите неща, които трябва да сложим на масата за разговори буквално на трети октомври", заяви тя. 

Според нея не трябва да има експертно правителство, а да се носи политическа отговорност за излизането от кризата. 

"ГЕРБ се опитват да прокарат тази теза, за да се скрият зад експертен кабинет и да се върнат на власт. Лансираха евроатлантическо правителство, не им се получи. Това е опит да се върнат на власт под друга форма", допълни Нинова. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук