Демографската смърт изисква национално съгласие - досега нямаше никакви действия, сега ние предлагаме алтернатива. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по Закона за семейните помощи за деца, предложен от оглавяваната от нея партия.

"Всички политици, всички партии, от всички цветове години наред сме единодушни за следното - в България има тежка демографска криза. Някои експерти дори ни предупреждават за демографска смърт. Младите напускат България и трябва да им помогнем с всички стимули на държавата.

Работещите бедни се увеличават. Дотук всички сме единодушни в това. Думи обаче, само думи. облечени в тези години в множество стратегии, доклади, доктрини, отчети. Никакви действия", подчерта Нинова.

Тя обърна внимание, че сега от "БСП за България" предлагат алтернатива и действие. "Разбираме, че Обединени патриоти" се скараха вътрешнокоалиционно, въпреки че имат общ представител вицепремиер. ГЕРБ казват тепърва след 10 години трябва цялостен подход. Дайте, го уважаеми колеги. Ето, ние ви предлагаме нещо. Според вас то било на парче", каза още Нинова. Тя изтъкна, че управляващите твърдят, че трябва нещо цялостно. "Като трябва, ако трябва да го направи. Не сте ли вие управляващите", попита още тя. 

Нинова заяви, че ще пренебрегне слабите аргументи на ГЕРБ, че законопроектът на БСП бил дискриминационен и се спря на тезата на управляващите, че БСП не е дала обосновка.

"Това е copy - paste на ваши мнения по други закони, сигурно. Ако бяхте прочели, уважаеми управляващи, какво предлагаме, щяхте да видите, че сме изчислили, че се отнася за 120 хил. деца, че ще струва 90 млн. лв.

Основният аргумент, който изтъквате: няма пари. Уважаеми управляващи, за един месец ще правите два пъти актуализация на бюджета по средата на годината. Един път да намалим субсидията, втори път вероятно следващата седмица да увеличите дефицита на близо 3 млрд.

За един месец две актуализация, но за едни 90 млн. за децата, за младите семейства, за демографската катастрофа няма пари. Източник не сме били посочили. Много ясно пише - източник - излишък", каза още Нинова. 

"Народното събрание одобри ли да изхарчите 2 млпд. лв. извън рамките на бюджета?", попита Нинова. "Как тогава законът за публичните финанси не важи, а за българските деца не може да стане без актуализация на бюджета", каза още лидерът на БСП.

Тя попита дали по време на кампанията си от джипа премиерът е похарчил пари без да се съобразява със Закона за публичните финанси. Нинова попита защо за премиерът Бойко Борисов Законът за публичните финанси не важи, а за работещите бедни и за децата да.

Във връзка с аргументите на управляващите, че правителството се справя добре, Нинова попита: Колко добре се справя правителството?". Корнелия Нинова отчете, че делът на работещите бедни достига 10 %.

"Дайте да говорим сериозно по въпроса. Демографският проблем, криза и ли смърт, както вече наричат, че се намира България изисква национално съгласие. Не можете да си затваряте очите с клишетата, че няма пари, че правителството се справя добре. Това не работи. Виждате статистиката и тя върви надолу.

Прогледнете, дайте да седнем и да решим стъпка по стъпка този въпрос", допълни още лидерът на БСП. Според нея демографският проблем изисква в най-голяма степен национално съгласие. "Просто не отричайте това, което предлага опозицията само, защото го предлага тя. Дайте своите предложения между първо и второ четене", призова още Корнелия Нинова.