Не налагайте разделителни линии, защото това минира възможности за България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група.

Според нея изборът е стабилност, сигурност и грижа за хората или социална, здравна, политическа и конституционна криза. По думите й това е изпит за истински политици и държавници и оценките ще ги пише народът.

"Разбираме необходимостта от допълнителни консултации с професионалисти, за да решим какво да правим. Става въпрос за гласуването на премиера и кабинета. Разбираме и решението на Председателския съвет това да се случи по-късно през деня, но не разбираме тишината в тази зала на фона на това, което се случва в държавата. Ако си заравяме главите в пясъка и си мислим, че извън нас животът не тече по различен начин, правим голяма грешка", каза Корнелия Нинова.

В декларацията си Корнелия Нинова коментира и предизвикателствата пред страната, като новата COVID вълна, увеличението на цената на тока и стоките, както и мигрантската вълна. Според нея трябва мисъл и разум за тяхното решаване. "Проблемите могат да бъдат решени само при едно условие - и то е, че парламентът продължи да работи, не се разпуска.

Мнозинството българи харесват служебния кабинет, но ако не съставим редовно правителство и разпуснем парламента, служебният кабинет е с вързани ръце. Без бюждет, без промяна в Закона за енергетиката, без промяна в Закона за водите, без преизчисляване на пенсиите. Отговорността е тук в тази зала, отговорността е в наши ръце", каза още Корнелия Нинова.

Според нея партиите на протеста са се хванали за гушите, наричали са се какво ли не. "Надделяха партийни и групови интереси. Тук взаимно се обвинявахте, че едните сте на Прокопиев, другите сте на Пеевски. Ние от "БСП за България" имаме чиста и ясна позиция и това ни дава възможност да подходим към вас уважително, колегиално, принципно и отговорно. Защо я имаме? Защото от 4 години се борим с този модел и 4 години понесохме всички възможни удари. 4 години се борихме и вътре в партията, за да я освободим от задкулисие и зависимости.

Нямаме зависимости нито от едните, нито от другите, но искаме принципен държавнически, взаимноуважителен разговор. Сигурно разбирате, че третият мандат е кризисен, но и възможност да решим всички тези проблеми. Възможност да дадем тази стабилност на държавата. За съжаление, уважаеми колеги, от вчера отново започнахте да налагате разделителни линии. Не го правете, защото това минира възможности за България", каза още Нинова.


Лидерът на БСП отчете, че вчера са доближили границата на търпимостта. "Не може да казвате, че предупреждавате президента, че няма да подкрепите този или онзи трети мандат, за да внимавал на кого го дава. Не се месете в правомощията на президента", каза още Нинова.

Тя заяви, че не са се борили 4 години, за да ги вкарат сега обратно в зависимости. "Искаме разум, спокойствие и диалогичност. Тъй като си знаем тежестта, за разлика от някои други. 36 депутата, са 36 депутата. Народът е казал, че не можем да управляваме сами. Казваме, че сме готови, ако президентът даде третия мандат, да проявим отговорност, да проявим диалогичност, да поканим всички без ДПС и ГЕРБ", каза още Нинова.