Предстои избор на европейски главен прокурор. Имам един въпрос към премиера Борисов: кой български орган, коя държавна институция, кога и с какъв акт реши България да гласува в Съвета против кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор? Това попита лидерът на БСП Корнелия Нинова в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“.

„Европейската комисия и Европейският парламент застават зад нея. Съветът на ЕС е против, в това число и България. Защо, господин премиер? Страх?“, пише още Корнелия Нинова.

Припомняме, обаче че Румънският магистрат Лора Кодрута Кьовеши, която е фаворит да стане първият главен прокурор на ЕС, бе обвинена в корупция в страната си. Тя бе освободена от поста ръководител на Антикорупционната прокуратура в Румъния, след като министърът на правосъдието на Румъния Тудорел Тоадер започна процедура по освобождаване на шумно рекламираната на запад боркиня срещу корупцията Лаура Кьовеши заради превишаване на правомощията си и "увреждане на образа" на Румъния. Същата Кьовеши беше канена у нас от шефа на ВКС Лозан Панов да ни учи на правосъдие.