Предизборни страсти в Румъния преди евровота. Букурещ стана обект на критики от страна на Брюксел, както заради спорната си съдебна реформа, така и заради опитите да бъде бойкотирана кандидатурата на Лаура Кьовеши за главен европейски прокурор. От вчера тя има забрана да напуска страната и да говори пред медии, а срещу нея е заведено дело по обвинение в злоупотреба със служебно положоение, лъжесвидетелстване и получаване на подкуп.

 

32-ма ще бъдат румънските депутати в следващия Eвропарламент. През последните месеци, обаче, от Брюксел се чуха критики към Румъния, че с част от законодателните си мерки, рискува да последва Полша и Унгария и да бъде наказана. Площадът на победата в Букурещ. В момента той е празен, но вечер често се превръща в арена на гражданското недоволство.

Румънците протестират за всичко - ниски доходи, високи данъци, законодателни промени, но най-често - срещу корупцията. А лицето на борбата с корупцията, се казва Лаура Кьовеши. Силвия Диника, депутат от "Спаси Румъния": Лаура Кьовеши направи така, че институциите да си вършат работата. Защото корупцията не е просто дума.

Управляващите Социалдемократи и лидерът им Ливиу Драгня, който е обвиняем по няколко дела за корупция, са във "война" с Кьовеши. Шефката на Агенцията за борба с корупцията първо беше уволнена, последва и опит да се бойкотира кандидатурата й за Главен европейски прокурор. Срещу нея са заведени няколко съдебни дела, преди ден й беше издадена и забрана да напуска страната. Виктор Понта: Взаимоотношенията на Драгня и Кьовеши продължават от много време. Някога бяха приятели, после станаха врагове. Аз също не харесвам госпожа Кьовеши, но никога не бих принудил румънското правителство да направи опит да бойкотира избора й. Хилде Брандл, кандидат за ЕП от Либералната партия: Мразят Лаура Кьовеши, защото си върши работата. Страхуват се от нея, защото не прави разлика между хората - престъпниците са равни пред закона, независимо от коя прослойка на обществото са.

Доскорошният министър по европейските въпроси - Виктор Негреску, е лаконичен по казуса "Кьовеши". Виктор Негреску, бивш министър по европейските въпроси, депутат от Социалдемократичната партия: Ще бъда доволен, ако тази позиция бъде заета от човек, който е безпристратен и на когото не може да бъде оказан политически натиск.

От ЕК призовават румънските власти да не възпрепятстват "честния и свободен избор на главен прокурор" и подчертават, че следят внимателно събитията в Букурещ.