Резервите на президента към Закона за действията по време на извънредно положение са основателни. Това написа на профила си във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с решението на държавния глава да наложи частично вето закона

"Те повтарят нашите аргументи, изразени в Народното събрание, при обсъждането и гласуването. Многократно настоявахме правителството да представи план за социално-икономически мерки в подкрепа на засегнатите от кризата, така както направиха редица европейски правителства.

Това не се случи в закона. Нещо повече - поискахме актуализация на бюджета с ясно разписани средства за подпомагане на домакинствата. И това наше предложение беше отхвърлено", посочва Нинова. 

"Противопоставихме се на крайните мерки, засягащи свободата на изразяване и налагане на цензура. Гласувахме против текста, с който се наложи ограничаване на свободата на словото. Не подкрепихме и възлагане на изрични правомощия на армията в закона. Тя може да се включи и по сега действащия закон, без да и се дават извънредни права.

Правителството компенсира безсилието си да се справи с кризата и хаоса, който създаде с прекомерно увеличение на силовите мерки.

Що се отнася до борбата със спекулата: както многократно заявихме - недопустимо е в този тежък за целия народ момент, някой да трупа печалби на гърба на болестта и нещастието на хората. Настояваме за справедливост", пише в заключение тя.