Няма да подкрепим кабинет, предложен от ГЕРБ. Ако втората сила предложи такъв, ние няма да участваме в него и да предлагаме министри, но ако ни повикат на консултации, ще участваме и ще поставим условия за подкрепа.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след консултации с президента Румен Радев. 

"Ако не желаят нашата подкрепа, значи не я желаят. В момента България се нуждае от стабилно управление", добави тя. 

"Стабилни и ясни сме с позициите си. Казваме, че сме готови за разговор и, ако някой иска нашата подкрепа, да ни покани. Ние сме последователни и принципни", категорична е Нинова. 

"Ако ни бъде връчен трети мандат, ще съберем органите на партията, и ще решим дали да правим кабинет", добави социалистката. 

По думите й Румен Радев не е казал дали ще връчи именно на БСП третият мандат. 

"Против сме субсидия от един лев, защото това обрича партиите на зависимости", смята тя.

"Радев ме попита какво бихме направили, ако ни даде мандатът за съставяне на правителство, казахме му, че ще си съберем партията и ще решим какво да правим", повтори Нинова. 

"Подкрепихме Ива Митева, нека й дадем шанс", каза тя.

"С основание има огромни очаквания към ИТН. Те трябва да поемат отговорност, но не мога да говоря от тяхно име какво ще правят", заяви Нинова. 

По думите й най-важното е политическите партии да спазят предизборните си ангажименти: "Първите закони, които сме внесли, са тези, които сме обещали преди изборите. Ако всички партии направят това, ще намерим пресечна точка", смята тя.БЛИЦ припомня, че около 11:30 часа тази сутрин формацията на БСП влезе в президентството за консултации с държавния глава.

Пред Румен Радев лидерката на социалистите хвърля светлина при изпълнението на кои три условия партията й би подкрепила евентуално правителство на Слави Трифонов. 

БЛИЦ припомня, че малко след 10 часа на "Дондуков" 2 пристигнаха депутатите Тошко Йорданов, Филип Станев и Виктория Василева за разговор с държавния глава. 

Въпреки че Радев им зададе конкретни въпроси дали имат намерение да предложат правителство, ако ГЕРБ-СДС не го направят, Йорданов отвърна, че партията ще върви по стъпките в Конституцията, с което не разбули мистерията около намеренията на Слави Трифонов. 

БЛИЦ припомня, че първи в понеделник при президента пристигнаха от партия ГЕРБ. Румен Радев коментира съставянето на ново правителство с Десислава Атанасова, Даниел Митев и Томислав Дочнев. 

След консултациите обаче вицепремиерът в оставка сюрпризира, че има шанс ГЕРБ все пак да не внесат идеята си за правителство за гласуване в парламента

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!