Тошко Йорданов, Виктория Василева и Филип Станев от партията на Станислав Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) пристигнаха в президентството на консултации преди връчването на мандат от държавния глава Румен Радев.

"Уважаеми г-н Йорданов и представители от ръководството на партия "Има такъв народ", добре дошли в президентството. Днес провеждам консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство", поде Радев. 

По думите му народът е отредил много важна роля на формацията в тази усложнена обстановка в страната от пандемията, икономическата и социална криза, както и внасянето в срок на Плана за възстановяване и развитие. 

"Към вас има очаквания от българските граждани. С парламентарната група на ГЕРБ-СДС дискутирахме възможността те да съставят правителство. Те имат готовност за това, но има вероятност то да не бъде прието от парламента.

Тогава отговорността идва при вас. Искам да чуя вашето намерение и готовност за съставяне на правителство, при какви основи бихте го направили, каква е вашата ценностна рамка и граници на компромис", запита Радев. 

"Надявам се всички избраници в 45-тото народно събрание да бъдат на висотата на очакванията на българските граждани, които ги изпратиха в този парламент", добави той.

По думите му работата на парламента трябва да се насочи в две направления - законодателната дейност, но и в съставянето на правителство.

"Ние от ИТН сме изключително щастливи, че президентската институция спазва законите на страната. Вие вървите абсолютно по закон, което е дълг. Ние като политическа сила мислим да правим това - да спазваме Конституцията", заяви лаконично Тошко Йорданов. 

"Ще обсъдим конструктивно така създалата се ситуация в парламента", добави Йорданов.


БЛИЦ припомня, че по-рано днес при президента за консултации пристигнаха представители на най-многобройната партия в парламента и победител на изборите  - ГЕРБ.

Десислава Атанасова, Даниел Митев и Томислав Дончев се срещнаха с Румен Радев, за да обсъдят приоритетите, които трябва да постави пред себе си следващия кабинет.

На излизане от институцията от ГЕРБ разкриха точно какви реплики са си разменили с държавния глава.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!