Министър-председателят Бойко Борисов информира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за решението на правителството да издигне кандидатурата на Мария Габриел за член на ЕК от България. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
В писмо до Юнкер Борисов припомня, че темата е обсъдена между двамата в телефонен разговор в петък. „С радост мога да Ви съобщя, че днес – още на първото си заседание, българското правителство взе решение да номинира за този пост Мария Габриел. Благодарение на нейните професионални качества и дългогодишен опит в Европейския парламент съм убеден, че Мария Габриел ще има важен и стойностен принос към работата на Комисията”, посочва министър-председателят.

Той изразява очакване да обсъди възможно най-скоро с председателя на ЕК номинацията и да получи неговото съгласие, както предвижда Договорът за ЕС.

„Поемам тази номинация с чувство за признателност и отговорност. След разговора между мен и председателя на ЕК, и той вземе решение да ми бъде гласувано доверие, след това започва разпращането на писма и Европейския парламент има последната дума“, каза Мария Габриел.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!