"Демократична България" (ДБ) ще иска изслушване в комисията по отбрана (когато бъде създадена) на военния министър Стефан Янев във връзка с позицията му за разполагане на допълнителни войски на НАТО на българска територия. Това коментира пред журналисти председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов.

БЛИЦ припомня, че в своя позиция във Фейсбук министърът на отбраната Стефан Янев пише, "че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност". В този смисъл той не счита, "че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България".
 


"ДБ изключително държи на това, което е фиксирано в коалиционното споразумение, в преамбюла - България да развива своето пълноценно участие в НАТО не като някаква формалност, а като активна принадлежност, отбеляза Христо Иванов. Защото вярваме, че не може страната ни да си позволи да бъде в състояние на де факто недеклариран, но на практика неутралитет в полза на "експанзионистичната политика в региона на Кремъл". От тази гледна точка, щом бъде създадена парламентарната комисия по отбрана, ще инициираме изслушване на военния министър да изясни позицията си, оценките си, на какво стъпва в тях", посочи председателят на ПГ ДБ.

По думите му, ако има предложение за увеличаване на американското военно присъствие у нас, ДБ биха подкрепили всички мерки, свързани с укрепването на отбраната ни и способността да противостоим на нарастващите от най-различно естество "попълзновения от страна на Руската федерация в региона".

"Конкретно дали има такова предложение, за какво става дума, какви са аргументите "за" и "против" искаме да чуем в комисията, нужно е добро изясняване, особено в светлината на записите в коалиционното споразумение", подчерта Иванов.

"Според коалиционното споразумение политическите кабинети са по усмотрение на съответния министър, но нашето дългогодишно мнение по отношение на лустрацията в сектор сигурност е важно за нас, ще обсъдим това с нашите партньори и се надявам, че ще бъдем чути", така Христо Иванов коментира появилата се информация, че в кабинета на външната министърка Теодора Генчовска като съветници са назначени сътрудници на Държавна сигурност като Петко Сертов и Петьо Петев.

"ДБ няма право на вето, но ще изразят несъгласие", посочи още Иванов по темата.

БЛИЦ припомня, че скандалът с агентите на ДС в МВнР и изказването на Янев бяха коментирани по-рано днес и от премиера Кирил Петков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!