Панически властта започна да се оправдава и дистанцира от проекта за мракобесния Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, който вчера скандализира българската общественост. И правосъдното, и финансовото министерство, които са в основата на текстовете обявиха, че не ги харесват и признаха, че нарушават конституцията.

За да се избегне скандалът и напрежението управляващите ще се опитат да пробутат фашизоидните текстове от проектозакона в други нормативни актове, като Закона за противодействие на тероризма, пише "Труд".

Упорито в кулоарите на парламента се твърдеше, че т. нар. български закон “Магнитски” е направен по опорки от САЩ.

От американското посолство коментираха имат ли съпричасност към проекта. Оказа се, че още през февруари е създадена работна група, която заедно с адвокатска кантора е написала проекта-недоразумение. Кои експерти и министри влизат в тази група се оказа дълбоко пазена тайна.

От Министерски съвет и на правосъдното министерство обаче още не са отговорили на въпросите за състава ѝ.

В крайна сметка се оказва, че начело на групата е бившата секретарка на Христо Иванов и настоящ министър на правосъдието Надежда Йорданова, а нейно вице е заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев. Последният бе изпратен по спешност вчера в парламента да гаси пожара и изтеклия в медиите мракобесен проект.

 “Има работна група, която включва представители на правосъдното министерство, министерство на финансите, МВнР, ДАНС и редица институции. Когато излезе първият списък “Магнитски” имахме дупка в законодателството и нямаше как да защитим адекватно държавните фирми и институции. Поехме ангажимент тази празнота да бъде запълнена”, коментира след заседанието на Министерския съвет (МС) вицепремиерът Асен Василев. В работната група освен Йорданова и Ганчев са включени 17 експерти от посочените от Асен Василев ведомства.

Преди Великден в работната група спорили дали трябва да има отделен закон, или спорните текстове тихомълком да бъдат пробутани в друг нормативен акт, като Закона за противодействие на тероризма, например. Юристи прогнозират, че това ще се случи скоро.

Междувременно се разбра, че работната група е пуснала за предварително съгласуване мракобесния проект и вече е получила отрицателни становища от БНБ и външно министерство. От финансовото ведомство също имали забележки, твърди Асен Василев.

Освен експертите, които официално участват в групата има и външни консултанти. Сред упоменатите имена са това на съветника в правосъдно министерство Боян Бележков, Симона Велева, която от парламентарен секретар на МС се трансформира в член на СЕМ, юридическия секретар на президента Иванка Иванова, която е бивш шеф на правната програма на Отворено общество.

Бележков отрече да се е занимавал с този проект, а останалите не бяха открити за коментар. След скандала управляващи и инициатори на скандалния закон направиха отчаян опит да се дистанцират от творението си.

Оказа се, че работата по такъв проект е започната още от служебното правителство, в която правосъден министър бе Янаки Стоилов. Първият вариант на закона е далеч по-скромен. В него липсват текстове за замразяване на сметките на партии и коалиции, които са детайлно разработени в новия вариант.

Посолството на САЩ: Нямаме участие в проекта

След като независими юридически източници съобщиха, че проектът за нов закон за защита на националната сигурност е изработен със съдействието на Вашингтон, от “Труд” са попитали посолството на САЩ в България:

“До “Труд” достигна информация, че изготвянето на проекта за Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, известен като българския вариант на закона “Магнитски”, от правителството на Република България е било със съдействието и участието на юридически съветници от посолството на САЩ в България, като в частност ни беше посочено името на г-жа Джесика Ким. Можете ли да потвърдите, дали наистина американски съветници и/или дипломати са съдействали в изготвянето на проекта за горепосочения закон, за който в-к “Труд” и други български медии съобщиха днес”.

Отговорът гласи следното:

“Посолството на САЩ в България няма никакво участие в изготвянето на проект за подобно законодателство.

За Ваша информация, мандатът на г-жа Джесика Ким като постоянен юридически съветник в Посолството на САЩ в България изтече преди месеци и тя не се намира в страната.”

Асен Василев, министър на финансите: Има два-три работни варианта

Когато някой е санкциониран и това поставя проблем пред финансовата система и икономиката от зараза от допълнителните санкции, този проблем трябва да бъде овладян, мотивира писането на извънреден закон Асен Василев. По думите му правосъдното министерство е предоставило два или три работни варианта за законопроекта, а той е дал “технически бележки как да се случва процесът”.

“Тепърва предстои обществено обсъждане на окончателния законопроект, след което той ще мине през МС и едва тогава ще влезе в парламента”, припомни Василев процедурата.

Томислав Дончев, депутат от ГЕРБ: Има остатъци от здрав разум и никога няма да бъде приет

“Никога няма да види бял свят. Първата причина е, че противоречи поне на няколко члена на конституцията. Втората причина е, че в пленарна зала има остатъци от здрав разум и никога няма да бъде приет”.

Така зам. председателят на ГЕРБ Томислав Дончев коментира пред журналисти в парламента скандалния законопроект на Асен Василев.

Според Дончев по-големият проблем бил, че ако утре някой обиди или наскърби Кирил Петков или Асен Василев, могат да му запорират цялото имущество. Дончев бил притеснен от степента на индивидуална и политическа патология, която е родила подобен текст, с който могат да се репресират не само неудобни опоненти, но и неудобни коалиционни партньори.

“Когато изчетох за първи път текста, помислих, че това е зле скалъпена шега. Оказа се, че е истина. Този закон няма как да мине”, заяви Дончев.

А бившият външен министър Екатерина Захариева, сега депутат от ГЕРБ, заяви за “Труд”, че коалиционните партньори отричат да съществува такъв проектозакон, а ако съществува, не биха го подкрепили. “Това е най-мракобесното нещо - не бих го нарекла и закон - което противоречи на минимум 10-15 члена от българската конституция и създава възможност за саморазправа не само с политически опоненти, но и с партньори, с всеки един бизнес и човек в държавата без абсолютно никакви правни механизми тези хора да бъдат защитени. Някой написва някакъв донос срещу вас и някакъв орган с председател министърът на финансите буквално ви унищожава, без вие да можете да се защитите”, каза Захариева. Имало вече реакции на видни юристи, тя очаква такива и от бизнеса, и от правозащитни организации и “те ще се изплашат”, смята бившият външен министър.

Хамид Хамид, депутат от ДПС: Василев цели да „оправи“ коалиционните си партньори

“Може би е намерен някъде в архивите неревизиран закон на Лаврентий Берия в компилация с трудовете на Химлер и Гьобелс. Получил се е един добър труд, с който управляващите целят да подчинят своите коалиционни партньори, които от няколко дни нещо мрънкат в една или друга посока, говорят за програма за управление, за цели, за подкрепа на хората”. Така зам.-председателят на ДПС Хамид Хамид коментира подготвяния от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев вариант на български закон “Магнитски”.

“Тези хора целят да останат на власт поне колкото е царувал Мобуто Сесе Секо (бел. ред. един от най-дълго управлявалите африкански диктатори - президент на Демократична република Конго от 1965 до 1997 г. - бел. ред.). Той с такива закони е управлявал. Малко повече ни станаха африканските диктатори, които съветват това мнозинство”, допълни Хамид.

Той определи законопроекта като “пълзящ фашизъм”.”Надявам се да не са го писали с нашия приятел-демократ Христо Иванов! Ще се получи доста смешно”, каза Хамид.

“Този закон, доколкото разбрах, е писан от Асен Василев, той цели да оправи своите коалиционни партньори. Даже негови приближени казват, че това е специално за Слави Трифонов и Корнелия Нинова. Не знам, ще видим дали е така”, посочи Хамид.
“А ние имаме привилегията нас да ни оправя премиерът. От 30 години все някой оправя ДПС и виждате как са ни оправили. И както е казал един друг класик : “Много като него вече плакаха”, каза още зам.-председателят на ДПС.

Станислав Балабанов, депутат от ИТН: Законопроектът е абсолютен фашизъм

“От това, което е излязло в публичното пространство, става ясно, че въпросният законопроект е абсолютен фашизъм. Ако това е минало през мозъка на някой политик - това е абсолютен фашизъм и това не може да бъде подкрепено от нормално мислещите хора”, коментира депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Той се надявал по никакъв начин този законопроект да не бъде приложим, защото без съд и присъда, “да действаш по този комунистически за нас начин, е неморално и некоректно”.

Депутатът от ИТН и председател на бюджетната комисия Любомир Каримански пък заяви, че българският вариант на закона “Магнитски”, както го нарече той, не е обсъждан и не е съгласуван с “Има такъв народ” като коалиционен партньор.

Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП: Няма разумен човек, който да каже „да“

“Абсолютно неприемлив и няма как да бъде подкрепен”. Така председателят на групата на БСП Георги Свиленски определи варианта на български закон “Магнитски”, подготвян от вицепремиера Асен Василев.

“Подобен проект не е коментиран в коалиционен формат, нито в партиите”, обясни Свиленски. “Няма разумен човек в държавата, който да каже “да” на това, коeто беше публикувано”, категоричен бе Свиленски. А Румен Гечев допълни, че този проект не е внесен и БСП не се произнася по слухове.

Имало явни противоречия с Конституцията и други актове

Правосъдното министерство също коментира документа

Разпространеният в медиите закон има несъответствия и явни противоречия с основни закони. Това се казва в съобщение на министерство на правосъдието по повод мракобесния закон, подготвен от Асен Василев.

“В Министерство на правосъдието е създадена работна група, която да изготви проект на закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата”, казаха още от министерството. В работната група участвали и експерти на Министерство на финансите, на външните работи, Българска народна банка, Национална агенция за приходите, представители на академичните среди и др.

“Към настоящия момент, работната група не е приключила своята работа. Разпространеният на 26.05.2022 г. в медиите текст на законопроект има несъответствия и явни противоречия с Конституцията на Република България, актовете на Европейския съюз и Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен в този му вид от Министерство на правосъдието и поставен на обсъждане”, категорични са от ведомството.

Работната група стигнала до несъмнен извод за важността от такава регулация, но при съответствие с българския и европейския правов ред. От министерството увериха, че когато са готови със законопроекта, обществото ще бъде уведомено.

“От това, което се запознах в публичното пространство, останах с впечатлението, че авторът на законопроекта не е ясен. В Министерството на правосъдието имаме работна група, която работи по закон за мерки за защита на националната сигурност, свързани с икономическата и с финансовата сигурност на държавата. Това не е законопроектът, който беше публикуван в медиите”, каза вчера и зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев. Той не уточни кога работната група, която е от 18-20 човека, ще е готова със законопроекта.